Nachází se zde Muzeum studené války a protivzdušné obrany. Čeká vás prohlídka bývalého velitelství protivzdušné obrany a seznámíte se s tím, jak objekt fungoval a jaké bylo jeho vybavení pro případ válečného ohrožení. Dále si pak sami zblízka prohlédnete so­větskou raketovou techniku a nahlédnete do sálů bojového velení, odkud byla řízena. Dozvíte se také mnoho informací o obraně vzdušného prostoru státu. Podzemní bunkr je velmi rozsáhlý, leží na území o velikosti 5500 m2. Další bunkr se nachází v Doksech a nese označení Bunkr A-4/17/A-180.

Za návštěvu stojí také unikátní Muzeum věžáků, za kterým se vypravíte do Kladna. V Kladně na sídlišti Josefa Havlíčka stojí šest věžových domů. Právě v jednom z nich se od roku 2020 nachází naprosto unikátní muzeum, které přináší vůbec první expozici sídlištní architektury u nás. Nemusíte být zrovna zarytý milovník urbanismu, z návštěvy tohoto muzea budou nadšeni všichni, včetně dětí. Projděte si celou budovu doslova od sklepa po střechu, zažijte na vlastní kůži atmosféru 50. let a poznejte blíže příběh těchto unikátních staveb, které patří mezi nejzdařilejší realizace 20. století. V suterénu zažijete tísnivou atmosféru krytu civilní obrany, který je vybaven tak, jako by měl přijít letecký nálet. Prohlédnout si můžete dobové sprchy, suché toalety, lavice na sezení, box na odkládání zamořeného oblečení a různé nářadí. Pro každého zde také byla připravena plynová maska. Autentickou atmosféru dokreslují budovatelská hesla na zdech a dobová hudba. Z krytu vede dodnes únikový tunel, který ústí těsně za hranicí parcely domu. První a poslední ze šesti věžáků mají na střeše výtahové strojovny pozorovatelnu civilní obrany.

O vojenské historii se dozvíte více také ve Vojenském skanzenu ve Smečně. Prohlédnout si zde můžete objekt lehkého opevnění vzor 37/B2-80z, který je jedním z mála zachovaných objektů tzv. Pražské čáry (tzn. Vnější obrana Prahy). Plně vybavená a vyzbrojená pevnůstka se nachází u zdi zámku ve Smečně. Pražská čára (tzv. VOP – vnější opevnění Prahy) byla budovaná na obranu proti fašistickému Německu před druhou světovou válkou v letech 1935 – 1938. Stálá expozice VOP se nachází v budově obecního úřadu Smečno. Skládá se z fotografií, plánků, map, modelů celé základní řady objektů lehkého opevnění a mnoha dalších trojrozměrných exponátů.

Bývalou pozorovatelnu civilní obrany najdete na vrcholu Hostibejku v Kralupech nad Vltavou.

Připomínky na válečnou historii naleznete i při výletech po turistických trasách. Například na vrcholu Slánské hory stojí tři dřevěné kříže z roku 1662, které zde nechal postavit hrabě Bernard Ignác z Martinic. Mají být symbolem utrpení místních obyvatel za třicetileté války. V obci Běloky zase naleznete Pomník obětem 1. světové války. Památník připomíná sedm místních mužů, padlých během 1. světové války. Kromě jejich podobenek nad jmény se zde nachází nápis „V upomínku místním padlým 1914–1919“.

Více tipů na výlet na: www.kladensko-slansko.cz