„Máme pět druhů soli, z baltského a mrtvého moře, svítící kameny jsou himálajské soli, mezi jednotlivými cihličkami je alpská horská sůl a dolovaná sůl z Německa,“ popisuje Ivana Čubrová útulnou místnost v přízemí jednoho z panelových domů v Holandské ulici, mezi Kauflandem a Tescem.

Celkem se jedná o bezmála pět tun soli, která obklopí každého návštěvníka, jenž se rozhodne podpořit své zdraví nebo si příjemně zarelaxovat.

Solná jeskyně skýtá hned tři druhy terapie

Kromě samotné soli působí blahodárně různá světelná spektra, jak je vytvářejí prosvícené solné kameny. V neposlední řadě svou roli hraje hudba doprovázející relaxační, 45 minut trvající bloky. Návštěvníci si mohou vybrat, jakým zvukům se chtějí oddávat či jaké mají doprovázet hrátky jejich dětí s bábovičkami a solnými krystaly. 

Úleva pro astmatiky, alergiky, ale prevence před chřipkami nebo stresem

takové jsou jen některé účinky solné jeskyně na lidský organizmus. Od návštěvníků přitom nevyžaduje nic náročnějšího, než pohodlné ulehnutí či usednutí do relaxačních křesel a hluboké dýchání. „Vzduch je tady tak nasycený, že se do vás dostává řada minerálů a iontů soli. 45 minut v jeskyni vydá svou intenzitou za dva až tři dny pobytu u moře,“ dokresluje majitelka kladenské Solenky. Pro ideální účinek je ale dobré první návštěvy opakovat obden, v dalším týdnu stačí jednou až dvakrát a v dalších týdnech dokončit ideální kůru deseti až dvanácti pobytů v solné jeskyni. 
Solná jeskyně a původní profese Ivany Čubrové, tedy učení, má jednu důležitou shodu. Je třeba určitý čas, aby se dostavil žádoucí účinek. Většina návštěvníků se rozhodne pro vstup do jeskyně s příchodem podzimu nebo vlastních zdravotních problémů. Nadcházející konec zimy a příchod jara je ale také obdobím, kdy se rozhodnout pro tento typ relaxace a podpory vlastního zdraví. Na webových stránkách solné jeskyně Solenka jsou proto aktuální informace o očekávaném znovuotevření v souvislosti s protiepidemilogickými opatřeními. „My jsme připraveni, samozřejmostí je dodržování všech hygienických zásad včetně použití germicidní lampy pro vyčištění jeskyně po každém návštěvníkovi,“ ujišťuje Ivana Čubrová.