Zatímco laici hrají zpravidla celé hřiště s jedním míčkem a na pokoření jamek potřebují více než dvě rány, u špičkových adventure-golfistů je to jinak. „Každý hráč má několik míčků, vybírá si je podle jamek a třeba i toho, jak se mu s nimi hrálo dříve. Já osobně jich mám celkem asi 120,“ říká další úspěšný hráč a člen českého reprezentačního týmu Milan Provazník. Při popisování míčků používá takové výrazy jako je mrtvola, skleněnka nebo švéďák, kterého si přivezl Daniel Vlček ze Švédska. Počet míčků na hru přitom není nijak limitovaný, záleží jen a pouze na daném hráči.

Jak se rodí golfoví šampioni? „Je to o píli. Každý musí makat, samozřejmě bez talentu by to asi nešlo. Je to hodně podobné jako v dalších sportech,“ přiznává Daniel Vlček, který je i trenérem. Poprvé se mezinárodní soutěže zúčastnil spolu s dalšími v Anglii před pár lety. „Bylo to v roce 2015 a skončili jsme poslední. O rok později jsme byli v Kosovu, kde jsem skončil druhý v absolutním pořadí, další rok jsme v družstvech skončili druzí o jeden úder,“ popisuje Daniel Vlček. Další rok se mistrovství světa přesunulo do Horního Bezděkova, kde Češi brali pět zlatých medailí, mimo jiné v týmech, v mužské kategorii či ve seniorech a ženách. Do sbírky tak chybí pouze jediné, absolutní výhra v jednotlivcích.

Ani po stovkách odehraných hodin na jednom hřišti se hráči nenudí. „Rozhodně ne, svůj vliv mají povětrnostní podmínky, sucho, mokro,“ potvrzuje Milan Provazník. Jak se bude nejen jemu dařit na Czech masters, letošní vrcholné události a špičkově obsazeném turnaji, se mohou zájemci přesvědčit nejen fyzicky okolo hřiště, ale i on-line. Všechny výsledky budou okamžitě po odehrání jamky k dispozici na internetu.