Netradičně, již v květnu, se odehrál na kladenském Sletišti místní atletický svátek – mítink Kladno hází Kladenské memoriály. „Kvůli mistrovství Evropy jsme museli mítink uspořádat už v květnu. Myslím si, že to českým i zahraničním reprezentantům prospělo. Atleti u nás opět plnili limity a získávali body do rankingu. Diváci a hosté si mítink také užili. Naše akce zase letos dostala od delegáta výborné hodnocení, s čímž jsme pochopitelně velice spokojeni,“ hodnotil akci předseda klubu AC Tepo Kladno Jiří Klesnil.

Druhou podstatnou akcí, kde se představili Kladeňáci, bylo mistrovství Evropy. V Římě se po mnoha letech představili čtyři zástupci našeho města. „Asi před šestnácti lety jsem si říkal, že už se to, abychom měli čtyři atlety na mistrovství Evropy, nemůže nikdy podařit. Letos se to povedlo díky Matěji Krskovi, Vítu Hlaváčovi, Nikole Pöschlové a Tadeáši Procházkovi. Bohužel Matěj Krsek onemocněl, což se pochopitelně podepsalo na jeho výkonech,“ vysvětlil Klesnil.

I tak bral Matěj Krsek, který je aktuálně největší kladenskou atletickou hvězdou, ve městě Romula a Rema šesté místo se štafetou na čtyřikrát čtyři sta metrů, z důvodu již zmíněné nemoci na sólové čtvrtce skončil až sedmý v rozběhu, celkově jednadvacátý. Chodec Vít Hlaváč zapsal osmnácté místo s časem kolem osobního rekordu. Koulař Tadeáš Procházka zažil premiéru na velké akci, ale do finále nepostoupil. „Myslím si, že Tadeáše svázala atmosféra a neprodal to, na co má,“ komentoval celkové šestadvacáté místo a konec v kvalifikaci Klesnil. Jediná kladenská zástupkyně něžného pohlaví, skokanka o tyči Nikola Pöschlová, skončila na třináctém až šestnáctém místě, jednu výšku od finále.

Úspěšní byli kladenští atleti na mistrovství republiky dorostenců a juniorů v Ostravě. Zde získali šest medailí, mezi nimi byly i dva tituly mistrů republiky. O ty se postaral Dominik Mráček na dvoustovce a Radana Lapáčková na třech kilometrech s překážkami. Ve Zlíně se následně konalo také mistrovství republiky dospělých. „Byli jsme úspěšní. Naši atleti přivezli, stejně jako junioři a dorostenci, šest medailí. Své disciplíny vyhráli Matěj Krsek (čtvrtka), Tereza Vlková (trojskok), druzí byli Nikola Pöschlová (skok o tyči) a Tadeáš Procházka (koule), třetí byli Tereza Lamačová (sto metrů) a David Tupý (koule),“ popsal šéf kladenské atletiky.

Ten nyní vyhlíží blížící se olympiádu, kde bude míst Kladno dva zástupce. „Triumf na mistrovství republiky a druhé místo na Kladno hází bylo velice důležité pro Matěje Krska, protože i díky nim se nakonec probojoval na olympijské hry. Spolu s ním je v české výpravě také druhý Kladeňák, Vítek Hlaváč, kterému se povedlo vybojovat nominaci na poslední chvíli. V Dublinu šli s Eliškou Martínkovou štafetu a vyhráli ve výborném čase,“ uvedl Klesnil a k formě kladenské dvojice dodal: „Myslím si, že kluci jsou v dobré formě. Věřím, že se dokážou ještě dotrénovat a doladit drobné detaily, aby předvedli to nejlepší, co v nich je. Kdy jindy? Olympiáda je totiž pro atleta to nejvíc, co může být.“