Kladno v letošní přípravě hodně točilo sestavu. Takřka žádný zápas neodehrálo kompletní, a to se podepsalo také na výsledcích. Kladeňáci zapsali prohry 1:2 a 1:3 s Karlovými Vary, 1:5 a 1:4 s Litvínovem, 2:5 s Plzní a 2:4 se Slavií. Zvítězit se jim podařilo v odvetě se sešívanými, a to poměrem 5:3, vyhráli také 4:2 a 5:2 s Litoměřicemi. „Přípravu hodnotím jako nepovedenou. Výsledky nebyly dobré a bohužel v některých zápasech i výkony. Na druhou stranu jsme pořád zkoušeli různé varianty, prakticky žádné utkání jsme neodehráli v plné sestavě. Vzali jsme si z toho, co jsme potřebovali. Větší starost mi dělá to, že se nám nevyhýbala zranění,“ uvedl ve velkém rozhovoru pro klubový web sportovní manažer Rytířů Jiří Burger, který narážel na zranění Martina Frolíka, Matyáše Filipa a absenci Denise Kusého, který nemůže první zápasy extraligy hrát kvůli disciplinárnímu trestu z předchozího působiště.

Do sezóny 2023/24 ale Rytíři nešli se sklopenými hlavami, což následně ukázali také na ledě, kde nebyli pomyslným otloukánkem. Jestli se jim podaří splnit stanovené cíle se však teprve ukáže. „Samozřejmě se chceme vyhnout baráži. Věřím, že reálným cílem je hrát předkolo play off a přál bych si to hlavně kvůli kladenským fanouškům, kteří ukázali, že o hokej mají obrovský zájem i v dobách, kdy se výsledkově nedaří. Loni vyprodali stadion na baráž o extraligu a já bych si moc přál, aby takhle mohli stadion naplnit i ve vyřazovací části,“ uvedl Burger.

První kolo extraligy následovníky paní Poldi už i s nejčerstvější posilou, urostlým lotyšským útočníkem Eduardsem Tralmaksem, který přišel z Providence Bruins, farmy Bostonu, zavedlo do Olomouce. Odtud však Kladno přivezlo spíše fotbalový výsledek, bohužel bez bodu. Zisk z prvního venkovního duelu nebyl daleko, nakonec však domácí uhájili jednogólové vedení a vyhráli 1:0. Ve druhém utkání pak rytířská družina čelila na svém ledě nesmírně silným Pardubicím. Ani tentokrát to neklaplo, i když Kladno se za svůj srdnatý výkon nemusí stydět. Na kostce po závěrečné siréně svítil stav 1:3. „Je velká škoda, že jsme v zápase s Pardubicemi nebodovali, protože jsme pro ně nebyli úplně jednoduchým soupeřem, dost jsme je potrápili. Měli jsme v zápase špatnou pětiminutovku, kdy jsme dostali dva góly, což si proti takhle silnému týmu nesmíme dovolit,“ měl jasno zatím jediný kladenský střelec Martin Procházka.

Podle něj je však povedený výkon s asi největším favoritem na titul hnacím motorem do dalších zápasů. „Myslím si, že nám dnešní výkon určitě pomůže. Psychicky i fyzicky jsme se zvedli. Dokázali jsme si, že můžeme hrát i s takhle silným týmem více méně vyrovnaný hokej a nějakou část zápasu dokonce i vést, od toho se musíme odrazit,“ velel Procházka.

V obou zápasech se Rytíři mohli spolehnout na fantasticky chytajícího Adama Brízgalu, který je v úspěšnosti zákroků po dvou kolech mezi těmi nejlepšími. „Doufám, že mi to takhle půjde dál, abych klukům dával šanci. Doufám, že se zvedneme a budeme dávat více gólů. Začátek sezony jsem chytl dobře. Už v pátek jsem se od první minuty cítil skvěle, takže jsem rád, že jsem na svůj výkon navázal, a doufám, že to tak půjde dál,“ nechal se slyšet strážce kladenského brankoviště, který dodal, že se jeho tým chce i letos prezentovat hlavně bojovnými výkony: „Takhle jsme hráli i minulou sezonu a letos na to chceme navázat. Jsme bojovní, rychlí na puku, chceme znepříjemňovat soupeři hru a vyhrávat souboje, být silní a čekat na chyby soupeře v útočném pásmu.“

 

Následující zápasy:

Vítkovice – Kladno (22. září, 17:30)
Kladno – Sparta (24. září, 16:00)
Liberec – Kladno (27. září, 18:00)
Kladno – Brno (29. září, 18:00)
Plzeň – Kladno (1. října, 16:30)
Kladno – Hradec Králové (6. října, 18:00)