SK Kladno již třetím rokem hraje v divizi o přední příčky, avšak postoupit se stále nedaří. S tím by týmu mohl pomoci nový manažer A-týmu Michal Dyml, zkušený funkcionář, který má ve svém životopisu štace třeba v Baníku Ostrava, Viktorii Žižkov nebo Opavě. „Kladno z mého pohledu není město, kde by se měla hrát divize. V největším městě Středočeského kraje čtvrtá nejvyšší soutěž zkrátka nestačí, o to víc když přihlédneme na tradici, kterou se místní fotbal těší,“ má jasno nový manažer kladenského áčka. Ten si dle svých slov byl jist tím, že pokud chce věci uvést do pohybu, změna musí být opravdu razantní. „V první řadě chci poděkovat dosavadnímu trenérovi Janu Procházkovi, protože práce, kterou u týmu odvedl zaslouží obdiv. Teď je však potřeba otočit list. Změna tak přichází v podobě ambiciózního Františka Douděry, o jehož kvalitách jsem z mojí strany naprosto přesvědčený a plně mu důvěřuji,“ uvedl pro klubový web Dyml.

Dosavadní trenér Jan Procházka se však s klubem neloučí, dál bude pracovat u mládeže. „Domluvili jsme se s vedením na tom, že budu v klubu pokračovat jako trenér kategorie U17,“ sdělil Kladenskému měsíci Procházka. 

Toho na lavičce Kladna nahradil František Douděra, otec Davida Douděry působícího v pražské Slavii. „Aktuálně potřebuji tým co nejlépe poznat, a to jak jmény, tak samozřejmě herně. Chceme hrát fotbal. Kluci, kteří budou chtít makat a nebudou mrmlat, se postupně vykrystalizují v tým čítající osmnáct plus dva nebo tři hráče. S tím půjdeme do soutěže,“ vysvětlil na začátku letní přípravy pro klubové stránky Douděra, který se popsal jako hodně útočný trenér: „Raději budu chtít vyhrávat 5:3 než 1:0. Budu chtít, abychom byli hodně kombinační, silní na balónu a soupeře nenechávali hrát. Budeme hodně napadat a získávat balóny hned u soupeře, abychom měli k bráně a ke gólu co nejrychlejší cestu.“

A jaký byl první trénink pod vedením nového lodivoda? „Je vidět, že kluci dlouho nic nedělali, je extrémní vedro a k tomu máme nový realizační tým. Zatím se tedy spíše poznáváme. Na druhou stranu si myslím, že všichni chtěli makat, jediné, co je limituje, je asi fyzička a rozehranost... jinak si ale myslím, že tým se postaví kvalitně,“ hodnotil Douděra. 

Tomu se na zeleném pažitu hlásilo hned několik nových posil. Nejvýraznější z nich byl bývalý záložník Sparty Praha či Slovanu Liberec Zdeněk Folprecht. Kromě něj Kladno posílili také David Eichler, Robert Barciaga, Petr Hampl, Karel Hrubeš a Karel Houha, bývalí hráči třetiligových Zbuzan. „Do týmu jsme chtěli přivést více rychlostních typů, čemuž odpovídá věk nových posil. Až na jednoho hráče se jedná o opravdu mladé kluky, kteří jsou i přes svůj nižší věk ostřílení třetí ligou. Ve spojení s dosavadním kádrem nám tak jde o vybudování konkurenčního prostředí, které ze sebe dostane to nejlepší. Rovněž jsme potvrdili návrat odchovance Tadeáše Pospíšila, na kterého Viktoria Plzeň neuplatnila opci. V tuto chvíli také probíhají jednání se Zdeňkem Folprechtem,“ vzkázal fanouškům Michal Dyml, který nezapomněl pochválit kladenskou mládež: „Mládež na Kladně je nadstandardní. Za sebe bych chtěl všem dorostencům vyslat signál takový, že pokud předvedou dostatečnou kvalitu, šanci jednoznačně dostanou.“

Na odchodu jsou zatím jen dvě jména. Další zápas v modro-bílém dresu už nepřidá Jakub Balšánek. Ačkoli šestatřicetiletý fotbalista, jehož zdobí hustý plnovous, chtěl v Kladně pokračovat, klub se s ním rozhodl ukončit spolupráci. „Ještě jednou bych všem chtěl poděkovat. V klubu jsem jako odchovanec strávil nádherné dva roky, a i když jsem chtěl zůstal, rozhodnutí klubu respektuji. Všem přeji mnoho sportovních úspěchů a pevné zdraví,“ loučil se Balšánek. 

K 280 zápasům za Kladno už další nepřidá ani jednatřicetiletá stálice Jiří Růžička. Zástupce kapitána a pokladník bude mění po více než dvaceti letech působiště. Nově bude v krajském přeboru hájit barvy Tuchlovic. ,,Fotbalu už zkrátka nemůžu věnovat tolik času. Mám rodinu, práci a navíc jsem začal studovat vysokou školu. Mám pocit, že svým rozhodnutím Kladnu pomůžu úplně nejvíc. Je čas jít dál, Kladno mám navždy v srdci,” vysvětlil Růžička.