V případě českých juniorů, kteří senzačně vyhráli bitvu o třetí místo nad Finskem 8:5, i když ještě na konci druhé třetiny prohrávali 2:5, se jednalo se o obránce Marka Alschera (Portland Winterhawks, USA) či útočníky Matyáše Šapovaliva (Saginaw Spirit, Kanada), Adama Bareše (Lahti Pelicans, Finsko), Sebastiána Redlicha (Södertälje, Švédsko) a Adama Židlického (Mississauga Steelheads, Kanada).

Exkladenský obránce Marek Alscher odehrál celý turnaj v první obranné dvojici a nakonec byl vyhlášen nejlepším českým obráncem na šampionátu. Asistent kapitána Matyáš Šapovaliv patřil mezi největší lídry českého týmu, přičemž zaznamenal v sedmi zápasech čtyři body za tři góly a jednu asistenci… a nakonec se spoluhráči oslavil bronz. „V kabině propukly nějaké oslavy se šampáňem, pak jsme měli také nějaká piva. Zklamání jsme si prožili minulý rok, a tak jsem rád, že tenhle rok jsme tenhle turnaj zakončili vítězně a byli jsme to my, kdo slavil. Je to krásný pocit,“ uvedl Šapovaliv, který si svými výkony hlasitě řekl o šanci v NHL.

Pakliže jsme zmínili Matyáše Šapovaliva, nesmíme opomenout ani jeho mladší sestru Adélu (MoDo Hockey, Švédsko). Ta sice v Kladně hokej nikdy nehrála, je však rodačkou z nedaleké Chyňavy… a na šampionátu hokejistek do osmnácti let se jí dařilo skvěle. Kapitánka českého týmu se stala druhou nejproduktivnější hráčkou na celém turnaji, vyhlášena byla také nejlepší útočnicí mistrovství. V šesti zápasech nasázela hned devět gólů, ke kterým přidala ještě dvě asistence. Díky tomuto výkonu se stala historicky nejproduktivnější českou hráčkou na ženském MS U18.

„Jsem pyšná na celý tým za to, co jsme tady předvedly. Start jsme sice neměly úplně nejlepší, ale turnaj jsme zakončily dobře. Máme medaili, kterou jsme vždycky chtěly. I když je stříbrná, myslím si, že časem si uvědomíme, že to je obrovský úspěch,“ nechala se slyšet po prohraném finále Adéla Šapovalivová.

Kromě ní vezou domů stříbrnou medaili také tři obránkyně, které oblékaly nebo oblékají kladenský dres - Adéla Fromová (Kladno / Příbram / Kolín), Lucie Velinská (Balmoral Hall, Kanada) a Veronika Hujová (Kladno / Ústí nad Labem).

Gratulujeme!