Společnost Kvadrat aktuálně finišuje s výstavbou haly v Kročehlavech poblíž depa České pošty. Co se v Kladně chystá?

Vzniká tu česká pobočka, kde bude Kvadrat skladovat své látky a expedovat je do celého světa.  Kromě skladu, ve kterém se látky budou připravovat na expedici budeme vyrábět například vzorníky. Vše pojede v jednosměnném provozu.

Čím to, že zahraniční pobočka bude právě v Česku a konkrétně na Kladně?

Česko bylo pro Dány přirozenou volbou díky bohaté historii textilního průmyslu a také proto, že jsme jim v lecčems podobní. Sdílíme s nimi smysl pro odpovědnost i smysl pro humor a navíc vědí, že je u nás spousta šikovných lidí. Dalším důvodem je poloha uprostřed Evropy, která firmě umožní rozvíjet svůj byznys, přiblížit se zákazníkům a šetřit životní prostředí. Udržitelnost je vedle kvality jedno z klíčových firemních poslání. Stejně jako stabilita a jistota, kterou nabízí svým lidem.

Na co konkrétně se Kvadrat v textilu zaměřuje?

Je to design a výroba textilního zboží od závěsů, čalounění, koberců přes akustická řešení nebo rolety, naše látky mají široké využití. Vlastně jsem si plně neuvědomovala, kde všude se s textilními materiály setkávám, dokud jsem tady nezačala pracovat. Od té doby vidím textil všude. Kvadrat vyrábí krásné, funkční a vysoce kvalitní látky, které s vámi vydrží celý život.

Co udržitelnost znamená v praxi?

Nechceme zahltit svět hromadou textilu a látek, které se po roce mění v odpad. Věříme, že když budeme dělat věci kvalitně a s ohledem na životní prostředí, benefity pocítíme všichni. Také proto se zabýváme recyklací, upcyklací a stále hledáme způsoby, jak starému textilu vdechnout nový život.

Kdo je cílovým zákazníkem firmy?

Máme v podstatě tři segmenty zákazníků. Jednak to jsou architekti a designéři - výsledky jejich práce najdete v hotelech, divadlech či kancelářích. Materiál dodáváme také do nábytkářského či automobilového průmyslu, s našimi látkami se tedy setkáte na čalounění křesel či autosedaček. A třetí segment je koncový zákazník. Člověk jako jste vy, který chce mít život barevnější a zaslouží si tu nejvyšší kvalitu.

Patnáct let jste pracovala v automobilovém průmyslu. Co vás přivedlo k látkám?

Pracovala jsem jako vedoucí HR oddělení ve firmě s dvě stě zaměstnanci. Cítila jsem, že bych v životě ocenila změnu a shodou náhod přišla nabídka práce pro společnost Kvadrat. Zaujala mě příležitost stát u zrodu něčeho nového. Pohltila mě firemní kultura i fascinující svět měkkých látek a rozličných barev. Textilní materiály jsou teplé, příjemné na dotyk, je to něco jiného než studený kov. I pracovní prostředí bude mnohem přívětivější, žádné velké stroje … Velmi se těším, že společně s kolegy nastartujeme projekt podle našich představ. Budeme psát naši vlastní pohádku, vytvoříme si svůj ideální svět.

A do tohoto světa máte za úkol přivést zaměstnance. Co jim vaše firma může nabídnout?

Příjemné, čisté a funkční moderní prostředí, kde každý dostane šanci uplatnit svůj talent a bude se moci aktivně podílet na směřování firmy. Neformální atmosféru na pracovišti, kde si všichni tykáme. Empatii, respekt a hlavně důvěru. Výměnou za ni od každého očekáváme zodpovědnost a schopnost vzít věci do svých rukou. Zaměstnancům nasloucháme, vytváříme prostředí, v němž má každý svůj hlas a může věci měnit, což se v mnoha jiných firmách neděje a zaměstnanci pak propadají frustraci. U nás to nehrozí.

Kolik pracovních míst nový sklad vytvoří?

Měli bychom mít kolem sedmdesáti stálých, kmenových zaměstnanců napříč celou strukturou, tedy od manažerských pozic přes teamleadery, skladníky, kvalitáře, šičky, obsluhu řezacích stolů až třeba po ajťáka nebo recepční.

V čem bude práce pro Kvadrat jiná, než v ostatních firmách?

Jedním z velkých benefitů je určitě jednosměnný provoz. Klademe důraz na vyvážení pracovního a soukromého života. Kvadrat si váží času, který lidé stráví v práci, ale ještě více si váží jejich volného času. Udělejte svou práci dobře a pak si odpočiňte, věnujte čas péči o sebe a své bližní. Další výhodou naší pobočky jsou volné ruce při nastavování interního fungování. Máme sice v zádech podporu z Dánska, ale zároveň jsme dostali volnost dělat si věci po svém, tedy pokud budou v souladu s firemní filozofií – používej zdravý rozum a zbytečně se nesvazuj milionem nesmyslných pravidel.  Líbí se mi i to, že firma chce o zaměstnance opravdu pečovat, poskytnout jim prostory k odpočinku, kde si můžou v klidu vychutnat kvalitní jídlo, zajistit uniformy, které vlastně jako uniformy nevypadají... tyhle drobnosti jsou strašně důležité.

Jaké lidi hledáte?

Takové, kteří se z divočejších začátků nezhroutí, ale zvládnou to s úsměvem a potřebnou energií. Chci tým, který se bude navzájem obohacovat. Mladé lidi s inovátorskými přístupy, starší s životními zkušenostmi. Oceňuji různorodost a specifické charaktery, které přispějí k rozvoji firemní kultury. A chci, aby všichni vzali za své tři hlavní body: důvěra, odpovědnost, respekt. To jsou přístupy, které byste měl ctít, ať jste manažer nebo skladník.

Co byste vzkázala zájemcům o práci ve vaší společnosti?

Že bychom si život měli užívat a měli bychom hledat práci, která nás bude bavit a bude nás naplňovat. Pokud máte pocit, že Kvadrat svět je ten, který hledáte, budu se na vás těšit.  Volné pozice se budou objevovat postupně na ww.jobs.cz nebo v appce Práce za rohem, stačí zadat heslo Kvadrat a udělat ten správný krok.

Více o společnosti Kvadrat najdete zde: https://www.kvadrat.dk/en/about/people-and-culture/kvadrat-kladno