Městské divadlo Kladno nasazuje na svůj repertoár divadelní adaptaci stejnojmenného filmu Karla Kachyni. Mistrovské psychologické drama, otevřeně obžalovávající totalitní režimní praktiky, bylo natočeno už za sovětské okupace a stalo se jedním z tzv. trezorových filmů. Do distribuce byl snímek uvolněn až po roce 1989, o rok později se dočkal nominace na Zlatou palmu na filmovém festivalu v Cannes. Na Dnech českého a slovenského filmu v témže roce za něj obdržel Jan Procházka – in memoriam – Cenu za scénář. V hlavních rolích zazářili Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová.

Scénář Jana Procházky zpracovala do jevištní verze autorova dcera, spisovatelka Lenka Procházková. Tragikomedie o strachu z moci i bezmoci, je modelovým příběhem z padesátých let v Československu. Čím ale nová inscenace promlouvá k dnešku? „Je třeba se vzepřít strachu, který nás ochromuje, deformuje a nedovoluje nám autenticky žít. A to za každého režimu,“ říká režisér Jakub Šmíd.

Funkcionář Ludvík a jeho žena Anna už si zvykli na neustálé odposlouchávání u nich doma. Když se ale jednou v noci vrátí z prezidentské recepce a „ucho“ najdou také v kuchyni, jsou přesvědčeni o tom, že Ludvíkovi hrozí zatčení. Oba manželé se ze zoufalé snahy uniknout hierarchii moci vrhají do dialogu plného výčitek, vzájemného obviňování a sžíravého nepochopení. Strach, který ohrožuje jejich dosavadní pohodlný život, se dynamicky stupňuje a odkrývá nejhlubší zákoutí jejich charakterů.

V hlavních rolích se představí Jiří Š Hájek (Ludvík) a Lenka Zbranková (Anna). „Je jako ohňostroj, někdy ty barvy ladí, jindy ne, někdy to hodně třeská, jindy je tichý. Ale každopádně „smrdí“, což je známka života... Divák s nimi projde situace v reálném čase, kde se vystřídá to, na co by jinému páru nestačila dekáda,“ popisuje vztah manželského páru herečka Lenka Zbranková. Režisér Jakub Šmíd k herecké dvojici doplňuje: „Jsou to skvělí a zkušení herci, kteří jsou připraveni sehrát tak fyzicky i psychicky náročné charaktery.“ Více informací o inscenaci najdete ZDE.  

 

Ucho

režie: Jakub Šmíd

dramaturgie: Anna Smrčková

scéna a kostýmy: Lenka Hollá

hudba: Zdeněk Dočekal

hrají: Jiří Š Hájek (Ludvík), Lenka Zbranková (Anna), Kryštof Dvořáček (Muž)

premiéry: 23. a 24. února na malém sále MDK

nejbližší reprízy: 5. a 19. března od 19:00