Tréninková akademie Jana Váni, zkráceně TAJV, už několikátým rokem pořádá pro děti z celé republiky soutěž v pohybové všestrannosti. Loni poprvé se do soutěže zapojili i žáci tří kladenských základních škol, a hned se kvalifikovali na republikové finále do Poděbrad, kde dokonce Ondřej Polák a Daniel Navrátil obsadili druhé, respektive třetí místo.

Zakladatel projektu, někdejší závodní tenista a pedagog Jan Váňa, se svou soutěží v průběhu roku objel přes 200 obcí v Čechách a na Moravě s cílem najít nejvšestrannější malé sportovce. Ti postupně zdolávají výzvy v individuálním a následně i kolektivním sportovním pětiboji. Nejprve na přesnost hází frisbee diskem a míčem na házenou, pálí tenisovou raketou, kopou na bránu fotbalovým míčem a střílejí florbalovou holí, následně soutěží v týmech. Ukazuje se tak jejich komplexnost nejen po stránce pohybové zdatnosti, ale i schopnosti týmové práce.

Ti nejlepší ze stovek škol napříč republikou teď míří na Kladno, kde je v sobotu 9. prosince čeká republikové finále. Nabitý program v Kladenské sportovní hale, která bude otevřena nejen rodičům nominovaných žáků, ale i veřejnosti, startuje časně z rána a potrvá do pozdních odpoledních hodin. Na jeho konci bude jasné, kdo získá putovní pohár ze soutěže, kterou zaštítil samoty ministr školství, mládeže a tělovýchovy.