Hned na úvod čekalo hráče ČR, mezi kterými se již v republikovém kole blýskli hráči Miners Jan Svoboda a Matěj Štilip, velmi nebezpečné Nizozemsko Silný tým ze země, kde má baseball silné zázemí a je z čeho vybírat. Krásné baseballové akce, neskutečná podpora fanoušků a úžasný průběh zápasu, kdy z 0:2 dokázali Češi stáhnout skóre na 2:2, nakonec skončil prohrou v extra inningu 2:4. Tato prohra poslala naše hráče do spodní části pavouka a bylo jasno - pokud chceme  jet do Států, nezbývá nic jiného než vše ostatní vyhrát. 

Přes relativně snadné soupeře Northeast (výhra 13:1) a Chorvatsko (12:2) nastoupila naše parta proti velmi silnému Německu. Zápas o finále a další nutný krok v uskutečnění velkého snu. V první směně 2 body pro Čechy a v druhé směně důležitá výměna nadhazovačů. Na kopci Jan Svoboda (Miners Kladno). Práce nadhazovače vyžaduje nervy z oceli, pevnou ruku a maximální koncentraci. Honza zdánlivě bez mrknutí oka dovedl svůj tým až do konce zápasu s konečným skóre 5:1. Ale stále není konec. Stále zbývá ten poslední krok, a protože osud si rád hraje, tak ve finále opět proti Holandsku. Teď jde o všechno, teď jde o Ameriku. 

Finálový zápas se vším všudy. Slavnostní nástup, čtení soupisky, hymna. Srdce tlučou, dech se úží a občas můžeš slyšet i mravence šeptat. Začátek zápasu pro nás neslavně 0:2.  V baseballu se ale může jedním odpalem výsledek v pár vteřinách obrátit a tak ve 3. směně skvělé 3 body a otočka v zápase ve prospěch Čechů. Česká fanouškovská základna bouří, buben hřmí a vzduchem létají české vlajky. Ve 4. směně však Nizozemci dokázali srovnat a tento stav vydržel další 3 směny, takže opět, jakoby se opakoval první vzájemný zápas, extra inning. Holandsko má běžce na 1. a 3. metě a 2 outy. Odpal vysoko a daleko, ale v zadním poli je jedno Miners želízko v ohni - Matěj Štilip s jistotou chytá. Češi odrazili útok Nizozemska a mohou sami zaútočit. A opět Matěj Štilip se prvním odpalem a chybou soupeře dostal na první metu. Následně obsazená 2.a 3. meta, další pálkař na 1. metě díky intentional walk. Obsazené všechny mety a na pálce tentokrát Jan Vik (Tempo Praha). Dokázal dostat odpal za staženou obranu Holanďanů a tak Matěj doběhl pro vítězný český bod. Česko - Nizozemsko po více než 2 hodinách dechberoucí hry 4:3.

Když je vám třináct můžete mít různé sny. Můžete chtít vlastní youtube kanál, můžete chtít chodit s Aničkou z béčka a nebo můžete snít o finále Světové Intermediate League v Livermore v Kalifornii. Zpětně se to může zdát velmi snadné, ale jít za svým snem je často těžká dřina. Parta mladíků z Česka si ten svůj sen splnila a jejich prázdninové plány se tak musely změnit. V neděli 30. července jim tedy budeme držet palce.