Z pestré tanečně-hudebně-divadelní směsi si zkrátka musel vybrat každý. Sice letos chyběl zahraniční host, avšak to bohatě vynahradily tuzemské soubory… a některé přijely do středních Čech až zdaleka. Návštěvníky dorazili kromě souborů z okolí pobavit účinkující třeba ze Zlína, Hlinska, Lomnice nad Lužnicí nebo třeba Rokycan.

Letošní ročník festivalu se po všech stránkách opravdu vydařil. Měli jsme z něj moc dobrý pocit, dokonce nám přálo i počasí. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo vystoupení cimbálové muziky Harafica z Uherského Hradiště,“ pochvalovala si ředitelka festivalu a vedoucí pořádajícího souboru Čtyřlístek Tereza Mlynaříková.

Součástí programu festivalu byla také vzpomínka na jednoho ze zakladatelů akce, Bohumila Chocholu. Zúčastnění průvodem, v němž se samozřejmě hrálo a zpívalo, došli až k jeho hrobu na místním hřbitově, kde společně na duši tuchlovického festivalu, kterému nikdo neřekl jinak než Bohoušek, zavzpomínali. „Bohoušek Chochola nás sice v roce 2021 navždy opustil, ale pořád žije v nás. Nejenom Čtyřlístek, ale i festival nebo třeba novostrašecké gymnázium, pořád seshora hlídá,“ věří Mlynaříková.

Ačkoli je letošní ročník festivalu za námi, organizátory dlouhé volno nečeká. „Už nyní přemýšlíme nad dalším ročníkem. Pořádání takovéhle akce je totiž běh na dlouhou trať. Reálně začneme další ročník festivalu chystat někdy v září nebo říjnu,“ vysvětlila ředitelka festivalu.

Podle ní je folklor pořád v oblibě mnoha lidí, a tak se o jeho budoucnost nebojí. „Myslím si, že jde pořád o věc, na kterou se lidé rádi přijdou podívat. Horší je to s angažováním mladých lidí, ale tenhle problém je asi ve většině jiných oblastí. Folklor ale nadále patří k našemu kulturnímu životu. Mnoho lidí, když se s ním potká, si uvědomí, jak je dobře, že ho tu pořád ještě máme. Kamkoli za hranice navíc český a moravský folklor zavítá, všichni jsou jím okouzleni,“ dodala Mlynaříková.