Kladenským se v září dařilo. Ze třech zápasů si odnesli plný počet bodů, tedy devět. Poradili si poměrem 2:0 s Admirou B, 4:1 s Louny a 2:1 s Brandýsem nad Labem. V součtu s pohárem si fotbalisté SK připsali již čtvrtou výhru v řadě. „Přišli jsme sem s tím, že chceme něco budovat, což nás baví. Začali jsme de facto stavět nový barák. Dlouho jsme kopali základy, abychom na nich následně mohli pomaličku začít stavět. Někdy to jde pocitově rychleji, někdy pomaleji, ale cítím, že trénink od tréninku přibývá pomyslná řada cihel. Mnoho hráčů se vyměnilo, to samé platí o realizačním týmu, takže všechno chce čas. Své angažmá ale zatím vnímám pozitivně,“ hodnotil uplynulou část sezóny pro Kladenský měsíc trenér František Douděra, kterému se dle jeho slov zatím na SK líbí: „Na Kladně se mi moc líbí, protože fotbalové zázemí je tu neuvěřitelné. Věřím, že tři čtvrtiny druhé ligy by nám ho závidělo. Všechno potřebné včetně rehabilitace nebo třeba posilovny máme přímo na stadionu, kluci tedy nikam nemusí jezdit… a to samé platí pro mládež.“

Jak trenér zmínil, kádr se oproti minulému ročníku dost proměnil. Do posledního zápasu s Brandýsem nad Labem naskočila už i nejčerstvější posila – brankář Milan Švenger, který má zkušenosti z pražské Sparty, slovenské Senice, Bohemians 1905, Příbrami, Zlína nebo Viktorie Žižkov. „Z devadesáti procent jsem s aktuálním kádrem spokojen. Podařilo se nám dobře obměnit tým. Noví kluci, kteří přišli, dobře zapadli. Kladeňáci, kteří tu zůstali, chtějí na sobě dál pracovat a posouvat se, což je základ. Radši budu mít v týmu charakterově skvělého kluka, než fotbalistu, který si bude o sobě myslet bůhvíjaký je fotbalista a nebude se chtít posouvat dál. Rád bych ale, kdybychom přivedli ještě jednoho kreativního záložníka,“ prozradil šestačtyřicetiletý kouč. Ten zároveň uvedl, že hvězdný Zdeněk Folprecht v posledních zápasech nenastupoval kvůli zdravotním obtížím. „Je zraněný,“ nechal se slyšet trenér.

Jak tomu v Kladně bývá, i letos fandové od jeho týmu očekávají postup. „Jedeme zápas od zápasu. Vůbec nekoukáme, s kým hrajeme. Každý zápas je pro nás určitá zkušenost. S ohledem na to jsem strašně rád za pohár. Sice nemáme dostatečné volno, ale na druhou stranu zápasy s Královým Dvorem, Varnsdorfem nebo Libercem vám dají jako měsíc trénování,“ vysvětlil Douděra, podle něhož odehraná utkání ukázala, že vždy jsou zápasy jen o kladenském týmu a ne o soupeři. „Záleží jen na nás, jak nám zápas sedne, protože nevěřím, že třeba takový Meteor, se kterým jsme prohráli, byl lepší soupeř než Varnsdorf, který jsme porazili. Potřebovali bychom se naučit pravidelně vyhrávat a v hlavách mít, že kvalita na naší straně prostě je. V pohárových zápasech jsme si dokázali, že hrát se dá i s týmy z vyšších lig, když hráči mají chuť a jdou až na hranu svých možností,“ řekl často emotivní trenér.

Jak již bylo zmíněno Kladeňáci letos zažívají letos skvělou pohárovou jízdu. V rámci ní vyřadili pražské Tempo (3:2) hrající Pražský přebor, třetiligový Králův Dvůr (1:0) a naposledy také druholigový Varnsdorf (2:1). Následně jim los přiřadil za soupeře Zlín s trenérem Pavlem Vrbou, ale kvůli chybě při losu, se celý akt musel opakovat. Novou překážkou pro Kladeňáky nakonec bude Slovan Liberec, s nímž se utkají na domácím hřišti v úterý 26. září od 16 hodin. „Společně s kluky jsme si přáli Spartu, Slavii, Plzeň nebo Bohemku, prostě týmy, které mají topové fanouškovské zázemí, ale každopádně je krásné, že k nám jede ligový mančaft,“ řekl k losu František Douděra.

No a třeba se stane zázrak a Kladno si smlsne na dalším papírově silnějším soupeři. Ostatně před skvělými kladenskými fanoušky na stadionu legendárního Františka Kloze je všechno možné. „Fanoušci? Pecka. Emoce mám rád, jak na hřišti, tak na tribuně, protože život je o emocích. Za mě si kladenští fanoušci zaslouží obrovskou pochvalu. Klukům se před naším kotlem hraje mnohem lépe. Těší mě, že na náš stadion začíná chodit víc a víc lidí… a doufám, že jich i nadále bude přibývat,“ dodal trenér Douděra.

 

Následující zápasy:

Kladno – Slaný (22. září, 16:30)
Kladno – Liberec (26. září, 16:00) MOL Cup
Hřebeč – Kladno (30. září, 10:15)
Kladno – Chomutov (7. října 10:15)
Ostrov – Kladno (14. října, 16:00)