Pokud trochu znáte baseballová pravidla, víte, že není snadné přenést tento sport do tělocvičny. Organizátorka a trenérka klubu Miners Dagmar Rákosníková upřesňuje: „Samozřejmě, že v tělocvičně platí kvůli omezenému prostoru upravená baseballová pravidla. Děti při běhu mezi metami přeskakují švédskou bednu či podlézají překážky. Je to však na druhou stranu možnost, jak přidat do baseballu další obratnostní prvky a přirozeně podpořit rozvoj všeobecných pohybových dovedností. Vedle jednotlivých zápasů čekají děti také obratnostní disciplíny jako skok z místa, skok přes švihadlo a další. Mohou se tak vzájemně porovnávat a motivovat.”

V sobotu se utkaly mezi sebou malé naděje z kategorie U7. Týmy 6 a 7 letých dětí sehrály celkem 6 zápasů a trenérky nešetřily chválou. "Máme radost, protože na dětech je znát velký pokrok. Zvláště naše starší sedmičky, které hráli již vloni, se projevují jako zkušení baseballisté. Je skvělé, že si na Kiwi mohou vyzkoušet i složitější herní situace. Je to výborná příprava na sezonu," shrnula první den turnaje trenérka Radka Jakubová. Medaile i drobné sladkosti si odnesli jak první Tygři, tak druhé Tarantule i třetí Gepardi.  

V neděli se sešla již zkušená a ostřílená mládež U8-U11. A byli jsme svědky divokých soubojů. Celkem 5 týmů sehrálo během dne vzájemné zápasy s tím, že na konci se mohl radovat tým Banditů a jména jeho členů se nesmazatelně zapíší na putovní pohář Kiwi League. 

"Kiwi League je pro děti jednak odragování od zimních tréninků v tělocvičně, které neumožňují takovou variabilitu jako venkovní příprava. Turnaje Kiwi nabízí ale také propojení kategorií napříč od U8 do U11 a to je skvělá příležitost k seznámení dětí, které se běžně v zápasech nepotkají. V jednom týmů se sejdou děti osmileté i desetileté. Navzájem se podporují, radí si, motivují se, " zmiňuje další výhodu interní ligy trenérka Dagmar Rákosníková. 

Celá Kiwi league zahrnuje 2 turnaje junior U7 a 3 turnaje senior (U8-U11). Její organizace není snadná, je třeba zajistit prostory, vybavení, domluvit účast trenérů a rozhočích. "Všem z klubu Miners Kladno patří velké díky, protože věnují této akci svůj volný víkendový čas. Také děkujeme rozhodčím, kteří se rekrutují z našich starších hráčů. Je to pro ně možnost načerpat zkušenosti, protože se poté zúčasňují jako rozhodčí mladších kategorií také turnajů a soutěží ČBA. Kiwi League má v zimní přípravě Miners své stálé místo a určitě o ní uslyšíte i příští rok, " shrnuje celou akci organizátorka. 

Příprava na sezonu je tedy završena a Miners Kladno se od dubna vrhnou do regionálních soutěží ČBA. Budeme jim fandit.