Na založení zahrady je ale třeba myslet už při stavbě domu a úpravě samotného pozemku. Často totiž kvalitní zemina končí kdesi pod hromady ne tak kvalitní. Ideální je proto zahradu skrýt ve dvou vrstvách, kvalitnější si uchránit pro budoucí zelený povrch a horší pro dorovnání terénu či modelaci. 

Příjemná zahrada musí obsahovat přírodní materiály, včetně například velkých kamenů. „Navíc mohou tvořit třeba přírodní prolézačku pro děti, které po nich rády lezou, sedí na nich. Důležitou roli hrají samozřejmě rostliny, keře, stromy, květiny. I zde je základní rada naprosto jasná. „Zahrada by měla být barevná, a to celoročně. Platí to jak o jehličnanech, tak listnáčích. Kombinovat se dá barevnost k dalším materiálům, jako jsou ony kameny. Co je podstatné, abychom barevnost měli díky postupně kvetoucím květinám celoročně,“ doplňuje Rudolf Fiala uprostřed jedné ze zahrad, které sám založil a také spravuje. 

Důležitým prvkem v každé zahradě je trávník a s ním spojená otázka, jak ho budeme zejména v létě zalévat. „Pokud má majitel zdroj vody, rozhodně závlahu doporučuju. Kvalita porostu je pak až o polovinu lepší,“ doplňuje Rudolf Fiala. Trávník je podle jeho slov o pravidelnosti zálivky a hnojení a samozřejmě sekání. 

Zahrada není ale pouze místem pro zapálené pěstitele, měla by být rovněž oázou klidu a odpočinku. Při rozvržení jednotlivých prvků je proto dobré vytvořit místa určená na setkání s rodinou, posezení u ohně či večerní rozjímání. A jaká je největší odměna pro zahradníka, který založil novou zahradu? „Největší radost udělá, když je zákazník spokojený, má radost a už se s námi domlouvá třeba na údržbě zahrady,“ uzavírá Rudolf Fiala, který je své rady nabízí nejen na zahradách, ale také ve svém zahradnictví na Nouzově. 

Jak si připravit půdu pro budoucí zahradu, proč neopovrhovat skalničkami, je možné tvorbu zahrady rozvrhnout do několika etap i v průběhu let a je lepší automatická nebo ruční sekačka na trávu? Nejen na tyto otázky odpoví aktuální video - díl Zahrádky Kladenského měsíce: