Už před několika dny bylo vhodné začít s podzimním hnojením vhodným pro celou zahradu, ať už se jedná o borůvky, ovoce, růže či třeba trvalky. „Rostlina by měla nyní sílit, připravovat se na zimu, postupně dokvétat. To samé platí pro trávník, ideálně použít hnojení s větším podílem draslíku, aby byl odolnější nejen vůči zimním plísním,“ připomíná Pavlína Ziková. Ideální je ovšem podle ní i čas na výsadbu nových rostlin, stromů, trvalek, nebo například jahod. Pěstitelé tím dostanou náskok proti jarní výsadbě a připraví se na příští úrodu. „My už přihnojujeme podzimním hnojením, takže rostliny od nás jsou dobře připravené,“ doplňuje vedoucí zahradnictví na Nouzově.

Pěstitelé by nyní měli zcela odložit nůžky. Pokud neudělali letní prostřih a úpravu zejména ovocných stromů, ideální doba nastane až v lednu nebo únoru. V té době by neměly ani noční teploty padnout pod bod mrazu. Vášniví pěstitelé by se proto nyní měli soustředit na ozdobné květiny. Radost jim budou dělat až do prvních mrazů, kdy definitivně skončí babí léto a o slovo se přihlásí zima.

Jaké jsou aktuální květnaté trendy, proč sázet jahody a kde si vybrat krásné ozdobné dýně? Podívejte se už nyní na aktuální díl Zahrady Kladenského měsíce: