V rámci vašeho kladenského působení a díky inscenaci SEXMISE se poprvé představujete divákům ne jako herec nebo režisér, ale jako dramaturg. Jak k tomu došlo? 

Jednoduše. To by mohla být v zásadě odpověď na cokoli, nicméně to rozvedu: Když padla idea, dělat SEXMISI, navrhoval jsem jako režiséra Adama, protože už tahle látka figurovala v roce 2012 na uvažovaném plánu inscenací brněnského Buranteatru, kde jsme byli oba členy umělecké rady. Domluvili jsme se na spoluautorství textu, vycházející z filmové látky a bylo pro mě zajímavější, účastnit se tedy „zvenku“ a dát příležitost pracovat s Adamem i jiným hercům.

Současně se připravujete i na další svou inscenaci v MDK. Tou bude Návštěva staré dámy. Jak se ti daří přepínat mezi všemi těmi funkcemi?

Vlastně celkem normálně. Považuji se především za divadelníka, takže mě přepínat a propojovat funkce baví a naplňuje.

Premiéra Návštěvy staré dámy bude 4. června. V jaké fázi příprav se tahle inscenace nyní inscenace nachází?

Momentálně upravuji text a plánuji jednotlivé situace, hledám režijní klíč a stylově žánrové uchopení.

Režijní práce vás v příštích měsících čeká dost. Ale jak vás nyní baví dramaturgování? Je něco, co vás třeba překvapilo? 

Překvapilo - to snad ani ne. Je to v jistém smyslu příjemné nemít tu režijní zodpovědnost za stavbu, ale „jen“ hlídat a sledovat hlavní a vedlejší linky. Ačkoliv mi úplně nedá pracovat s detaily. Ale s Adamem jsme na sebe dost zvyklí, takže to bere, a já nemám problém do toho dost kecat. Nedělám to taky poprvé, dělám to podruhé.

Jaké to je psát dramatizaci v tandemu?

Když si se spoludramatizátorem rozumíte a máte společnou řeč, tak je to pohoda. Dobře, viz výše!

Co vás na příběhu SEXMISE zajímá nejvíc?

 Sex... a mise!

Je těžké se při práci oprostit od legendárního polského filmu? Bojíš se srovnání? 

Oprostit se? Nemám s tím problém. Film si sice od dětství pamatuju, ale humor je spíš náš vlastní. Film v humoru za mě trochu zestárl. Ovšem téma je aktuální stále. Tendence k rasově a genderově totalitářskému myšlení jsou čím dál častější, intenzivnější a bohužel se v těchto případech nepřipouští příliš široké spektrum humoru. Ovšem jsem zastáncem toho, že se dá legrace dělat z čehokoliv! A k tomu se chci/chceme vymezit a reagovat na to.

SEXMISE spojuje žánr sci-fi a komedie, oba jsou to vám blízké. Na co se diváci mohou těšit? 

Na dávku sci-fi s příchutí kvalitní komedie s občasnou balancí na hraně. Ovšem otázka je, kde má kdo hranu, že?

A na co se mohou diváci těšit v Návštěvě staré dámy? Ta patří k moderní klasice a na českých jevištích byla uvedena mnohokrát. V čem se bude ta vaše lišit?

To asi nedokážu takhle dopředu říct. Vlastně jsem ani příliš verzí neviděl. Určitě bude jiná už tím, že se do ní otisknu já. Určitě se nehodlám vydat cestou psychologického dramatu ani přílišné stylizace. Návštěva staré dámy v mém pojetí by měla být spíše groteskní komedií. Hodně se také bude odvíjet od Dámy v pojetí Zuzany Mixové, jejíž skvělou životní a divadelní energii rád do puntíku využiji. Rozhodně bych ji nechtěl krotit a "divnit", jak se tato postava často pojímá. Naopak, chci jí ponechat živelnost. Ale uvidíme, všechno se může ještě vyvinout a změnit, divadlo je živý organismus.