…roku 1561 od krále Ferdinanda I. Současná podoba znaku je téměř původní, jen ve 20. století doznala několika menších úprav. V roce 1914 byla doplněna symbolem hornictví, který byl v totalitě nahrazen rudou hvězdou a v 90. letech opět vrácen. 

Znak tvoří modrý rozpoltěný štít, v jehož pravém poli je polovina stříbrné orlice se zlatou zbrojí, červeným jazykem a zlatým půlměsícem, zakončeným jetelovým trojlístkem na hrudi. V levém poli vzpřímený rys přirozené barvy s červeným jazykem a dvě zkřížená hornická kladívka, ovinutá zlatou stužkou a položená nad oběma uvedenými figurami.

 „Orel mořský se do naší záchranné stanice dostal poté, co si ve volné přírodě poranil křídlo. Zlomenina byla natolik vážná, že pro zvíře znamenala trvalý hendikep. Zhruba patnáctiletý orel již není schopen plnohodnotně létat a zůstal tedy natrvalo u nás ve stanici. Návštěvníci ho bohužel nemohou vidět, protože je příliš plachý, žije proto v zázemí stanice,“ uvedl vedoucí záchranné stanice AVES Kladno Petr Starý. 

Stanice AVES, která se nachází u silnice mezi kladenskou čtvrtí Švermov a Brandýskem, je pro návštěvníky otevřena i během prázdnin každý den, a to od 9:00 do 18:00 hod. Vstupné je dobrovolné. Zájemci tu najdou expozici trvale zraněných zvířat, které nelze pustit zpět do přírody, a původní česká plemena domácích zvířat. Více na www.zachr-stanice.cz.

Zoopark Zájezd je oblíbeným výletním cílem Kladeňáků. Existenci zařízení, stejně jako u mnohých dalších zoologických zahrad, ohrozil vývoj pandemie koronaviru a dlouhodobá vládní omezení. Město proto zoo věnovalo také příspěvek 90 000 korun na stavbu nové voliéry pro sovice sněžní. „Sovice ještě donedávna sídlily ve starší voliéře, která byla postavena při otevření zoo pro veřejnost, což bylo před více než 10 lety. Od té doby již značně zastarala a stala se pro jejich chov nevyhovující. Proto jsme se rozhodli podpořit žádost o příspěvek na výstavbu nové expozice v nové části zoo poblíž dětského hřiště,“ vysvětlila  náměstkyně primátora Petra Melčová. Jako soukromá zoo získává park prostředky na provoz a svůj rozvoj téměř výhradně ze vstupného od návštěvníků a pro výstavbu a modernizaci stávajících voliér proto musí shánět další partnery.

Zoopark Zájezd je nyní otevřený každý den od 9 do 18 hodin, k dispozici je návštěvníkům zoo včetně Terárií (zatím s omezenou kapacitou), dětským hřištěm, obří nafukovací trampolínou, kavárnou i občerstvením. Mezi nejoblíbenější zvířata patří veverky v průchozí voliéře, které jsou návštěvníkům na dosah a obří králíci v expozici Ušákov. Více na www.zoopark-zajezd.cz.