… začátku letošního června, kdy je možné žádat o řidičáky elektronickou cestou. Pro srovnání, v Černošicích evidují za stejnou dobu 142 podání, Ostravě 186 a Brně 360. V rámci Středočeského kraje stojí za znmímku Brandýs nad Labem s 92 žádostmi nebo Mladá Boleslav s 68. 

Pro využití služby stačí Portál občana obsahující tuto funkci, kterou mohou využít řidiči při výměně průkazu s končící platností. Běžná výměna je zdarma, nový řidičský průkaz lze vyzvednout na kterémkoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Požádat o nový průkaz lze nejdříve 90 dnů před koncem platnosti. 

„Před závazným podáním žádosti stačí potvrdit správnost předvyplněných údajů a to, že aktuální podoba žadatele odpovídá zobrazené fotografii. Pokud neodpovídá, bude nutné jako doposud osobně navštívit příslušný úřad, kde bude v rámci osobního podání žádosti pořízena fotografie nová,“ doplnil mluvčí Ministerstva vnitra František Jemelka. 

Po potvrzení správnosti údajů bude žádost odeslána prostřednictvím datové schránky fyzické osoby na podatelnu zvoleného úřadu. Je možné si nastavit komunikační kanál, tedy SMS nebo e-mail, přes který žadatel dostane informaci o schválení či zamítnutí žádosti. Do 20 dnů přijde upozornění, že byl doklad vyroben a je připraven k vyzvednutí. Nový řidičský průkaz bude možné vyzvednout také na základě ověřené plné moci. 

Na Portálu občana lze už nyní také zjistit aktuální stav bodového konta řidiče či informace o platnosti řidičského průkazu, majitelům vozidel zároveň chodí upozornění do datové schránky o konci platnosti technické kontroly. Již v září zde také přibydou informace o provozovateli a vlastníkovi vozidla z registru silničních vozidel.