… aniž bychom zatížili městský rozpočet,“ říká radní pro rozvoj města Ondřej Rys.  Vzhledem k nastavené legislativě už podle něj nelze brát rozvoj udržitelné energetiky a ochrany klimatu jako vzdálené téma, které se Kladna netýká.

EUCF je již druhým projektem z velkého programu Evropské komise na podporu výzkumu a inovací HORIZON 2020, jehož podporu se Kladnu na vynucené cestě za udržitelnou energetikou podařilo získat vedle projektu SPARCS. Nový grant získalo kromě Kladna ještě 25 evropských měst například z Polska, Chorvatska, Maďarska, Bulharska, Litvy či Slovinska. 

V následujících měsících vznikne investiční plán, zjednodušená studie proveditelnosti u vybraných investičních záměrů. „Ty se budou zabývat například úsporami energií, využíváním energie z obnovitelných zdrojů, teplárenstvím nebo vhodnými adaptačními opatřeními na klimatické změny. Z tohoto přehledu pak město bude moci v dalších letech postupně vybírat investice, které uskuteční,“ vysvětlil Rys. Kladno bude například potřebovat podrobnou studii pro zamýšlenou instalaci fotovoltaických systémů na budovách města na výrobu elektřiny za pomoci slunečního svitu.

Základní podmínkou pro získání grantu z EUCF byla existence strategie v oblasti energetiky, kterou město splnilo letos v květnu vydáním Akčního plánu pro udržitelnou energii a klima (SECAP). „V SECAP se mimo jiné různými opatřeními zavazujeme snížit emise oxidu uhličitého (CO2) a zvýšit odolnost města vůči dopadům změny klimatu. To koresponduje i s cíli SPARCS, takže se nám vlastně podaří získat prostředky na přípravu investičních záměrů, které korespondují nejen s celkovou vizí města v energetice, ale i se závazky v rámci mezinárodního projektu,“ uvedl David Škorňa, městský koordinátor SPARCS a EUCF.