Protéká velkou částí Kladenska, zejména jeho západní a jižní částí, aby se následně stal jedním z přítoků Berounky na jejím levém břehu. Oficiálně se jmenuje Loděnice, místní mu ale neřeknou jinak než Kačák. Řeč je vodním toku o šířce potoka až malé říčky. Jeho meandry jsou na řadě míst poetické, to samé ovšem zdaleka neplatí pro kvalitu vody v něm. V Bratronicích se proto místní s podporou zastupitelstva rozhodli, že Kačák prověří minimálně od Dolního Bezděkova až po Doksy. U zrodu této myšlenky stál farmář, chovatel koní a místní zastupitel Petr Bendl. 

 

Stav Kačáku je tristní. Kdo tady žije a bydlí, potvrdí mi, že jsou období, kdy se stává stokou. Smrdí, a to člověk nemusí být ani moc blízko. Léta nás to trápí. Proto jsme se rozhodli, že budeme muset udělat jeho revizi. Pokud chceme, aby příroda okolo nás byla zdravá, je potřeba se domluvit na tom, jak zrevidovat odpadové hospodářství okolo Kačáku. 

 

Jak konkrétně by váš plán měl vypadat? 

 

Spolu s paní starostkou a zastupitelstvem jsme se dohodli, že vytvoříme pracovní skupinu z dobrovolníků. Chceme zmapovat situaci v katastru Bratronic, zkusíme se domluvit s ostatními, oslovíme Družec, Doksy a další. Úkolem je zjistit, jak lidé okolo toku nakládají s odpady, zda mají čistírny vod, vyvážejí septiky… Je totiž jasné, že ne všude to zrovna dobře funguje. 

 

Je to cesta, jak být v okolí oblíbený nebo nenáviděný? 

 

Je to cesta, jak být neoblíbený. Je jasné, že někde narazíme. Já tady ale žiju, chci, aby příroda byla v co nejlepší kondici. Vždyť jsme na ni všichni, a to nejen zemědělci, závislí. Proto jsem přesvědčený, že většina moudrých lidí řekne, že je to správně. 

 

Kdy by se měl monitoring, prohlídka Kačáku, uskutečnit? 

 

Nyní se rozhodlo bratronické zastupitelstvo. Paní starosta osloví okolní starosty. Věřím, že do měsíce bychom mohli zorganizovat pracovní skupinu a začít s průzkumem. Zimní měsíce budou ideální, listy budou opadané a bude dobře vidět například na trubky, které se z ničeho nic objeví v korytě a odněkud vedou. Samozřejmě důležité, co do nich a z nich teče. 

 

Trochu se nabízí otázka, jestli hledání stok způsob, jak se poslanec připravuje na volební a povolební situaci? 

 

Tato inciativa vznikla naprosto prozaicky. Na ranči se staráme o koně, pronajímáme stání pro jejich majitele. Ti se nás ptali, jestli „tenhle“ smrad zvířata pijou a nemůžou z toho dostat nějaký zdravotní problém. Vnímám to tak, že to je moje povinnost nejen jako majitele ranče, ale i zastupitele a poslance. A jestli to souvisí s volbami? Vždycky je před volbami, ale motivace byla zcela jiná. Spíše doufám, že se následně v místních zastupitelstvech najde dostatek odvážných a odborníků, kteří budou chtít s kvalitou vody v Kačáku něco udělat.

 

Mám to chápat tak, že Petr Bendl už nechce být poslancem, že mu krajina a její problémy přirostly natolik k tělu? 

 

I já jsem si kladl tuto otázku. Ne že bych tady měl málo práce. Pořád si ale myslím, že mám řadu zkušeností, které bych chtěl využít a dát je k dispozici. Proto jsem se rozhodl, že kandidovat chci. Jsem na kandidátce Spolu na sedmém místě, což by ještě za jistých okolností mohlo vyjít. 

 

Pokud se někdo rozhoduje, zda a koho volit, proč by se měl rozhodnout pro vaše jméno? 

 

Zkušenosti, které mám z komunální politiky i jako hejtman, jsou pořád ještě dostatečně aktuální, abych byl prospěšný nejen lidem z Kladenska, odkud pocházím.  Navíc mám okolo sebe tým odborníků. Nejen české zemědělství má obrovský potenciál. Je třeba ale najít kompromis zaručující jeho konkurenceschopnost, na druhé straně se ale zemědělci musí chovat k přírodě zodpovědně.  

 

Jak prožíváte konec léta začátek podzimu? 

Mám rád, když už není úplné vedro. Můžu osedlat koně a kochat se krajinou.