Nová expozice s názvem Nejen BROUČCI Arch. Zdeňka Podhůrského nabídne návštěvníkům unikátní pohled do světa české animace a loutkového divadla. Statutární město Kladno má díky Zdeňku Podhůrskému mladšímu pro výstavu k dispozici nepřeberné množství podkladů. Mezi nimi se nachází stovky originálních loutek, kresby, technické výkresy, fotografie a diapozitivy, které dohromady tvoří tisíce unikátních exponátů.

Sbírka vyžaduje nákladné a pracné restaurování, se kterou panu Podhůrskému opakovaně nepomohly státní instituce včetně ministerstva kultury. Pomoc tedy nabídlo město Kladno a rozhodli jsme se s panem Podhůrským navázat dlouhodobou spolupráci. Jejím výsledkem bude záchrana mnoha unikátů a stálá expozice na Kladenském zámku, která doplní populárního Krtečka a děti i rodiči přenese do světa české animace, pohádkových seriálů a večerníčků. Zároveň se u sbírky a expozice loutek přirozeně nabízí propojení s naším loutkovým Divadlem Lampion,“ těší kladenského primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno).

Jsem velmi rád, že se konečně našel vhodný prostor pro vystavení všeho, co tady táta zanechal. Byl to nesmírně tvořivý člověk, jeho dílo je skutečně rozsáhlé a rozhodně si zaslouží zviditelnění a připomenutí zlaté éry české loutky, doby, kdy jsme byli loutkovou velmocí. A to, že bude ve společnosti Zdeňka Milera je úžasné, osobně se přátelili, já dostal jako malý kluk od pana Milera kresbu Štěňátka. Moc si vážím spolupráce s městem Kladnem a věřím, že chystaná výstava návštěvníky nadchne,“ uvedl Zdeněk Podhůrský.

Výstava bude instalována v prostorách Kladenského zámku, kde bude sousedit s již zavedenou expozicí Zdeněk Miler, nejen Krtek. Oba umělci, Zdeněk Podhůrský a Zdeněk Miler, jsou neodmyslitelně spjati se slavnou historií českého animovaného filmu a jejich osoby spojuje tvorba pro legendární studio Bratři v triku. Slavnostní otevření výstavy je plánováno na první čtvrtletí roku 2025.