… s vlastníkem dráhy hledat odpovídající řešení, a to včetně zabezpečení přejezdů,“ vysvětluje mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Nalezené řešení podle jejích slov splňuje všechny požadavky a podmínky drážního úřadu. 

Podobně komplikované bylo zakomponování nového napojení do téměř hotového developerského projektu, který vznikne v těsné blízkosti kruhového objezdu. Případné napojení budoucího areálu na dopravní síť muselo být v projektu zohledněno, aby později stavbu pátého ramene křižovatky nenarušilo. 

K projektované podobě a umístění napojení ulice Vojtěcha Dundra na stávající okružní křižovatku se nyní vyjadřují dotčené orgány státní správy. V případě jejich kladného stanoviska zůstane navržené řešení definitivní a projekt bude moci směřovat k vydání územního rozhodnutí a následně ke stavebnímu povolení. Pokud se nic nezkomplikuje, mohla by být projektová fáze završena na konci letošního roku.

Město však po vydání územního rozhodnutí čeká další a neméně důležitá etapa, a to vypořádání majetkoprávních vztahů stavby dle tzv. záborového elaborátu. „Pozemky, které stavba nového ramene potřebuje, ve valné většině nepatří městu. Kladno bude muset jednat o jejich výkupu, což samozřejmě není jednoduchá záležitost. Navíc začít můžeme skutečně až po vydání územního rozhodnutí, které zakotví definitivní podobu napojení. Mohu však občany ubezpečit, že na přípravě stavby nepřetržitě intenzivně pracujeme,“ doplnil vedoucí odboru dopravy a služeb Magistrátu města Kladna Tomáš Fujan.