V kladenské TOP 09 se už na podzim loňského roku, tedy jen několik týdnů po konci koalice mimo jiné s SPD, objevily tváře, které z ní musely kvůli tomuto spojení na konci roku 2018 odejít. „Jasně říkám, že koaliční paktování s SPD je nepřijatelné. TOP 09 má platné usnesení, kterým tuto spolupráci zakazuje. Dotyčný člen kladenské topky má jen dvě možnosti - vystoupit z koalice nebo vystoupit ze strany,“ řekl na podzim 2018 tehdejší předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Členové TOP 09 se proto rozhodli ze strany vystoupit, snažší to měl aktuální předseda kladenské buňky této strany Petr Soudek. Vzhledem k tomu, že o rok dříve nezaplatil stranické příspěvky, nebyl už členem topky. 

Vyjádření Jiřího Pospíšila bylo jasné, kdo se chce spojit s extremistickou stranou, nesmí být v TOP 09. Překvapivě to však platilo velmi krátkou dobu. Všichni se do strany vrátili, a to včetně Petra Soudka, který si jako nezávislý v mezidobí odskočil na kandidátky STANu. „Po rozpadu koalice, jejíž součástí byla i SPD, zanikly překážky pro členství v TOP 09. Petr Soudek, Petr Hašek a Petr Melichar tak znovu do TOP 09 vstoupili. Petr Soudek je aktuálně předsedou místní organizace TOP 09 Kladno,“ potvrdil mluvčí strany Vladan Vaněk

TOP 09 nevylučuje koalici s SPD 

Zda postup kladenských zastupitelů nenaplnilo pověstné pořekadlo o vlkovi, který se nažral a koza zůstala celá, už mluvčí strany komentovat nechtěl. Odkázal nás na předsedu regionu Jana Jakoba, jenž ovšem na naše otázky nereagoval vůbec. 
Možnou opětovnou spolupráci s SPD, ať už skrytou nebo přímou mluvčí TOP 09 nevyloučil. „Spolupráci s extremistickými stranami přímo vylučuje usnesení TOP 09. Je pak zpravidla v kompetenci regionální  i místní organizace, aby posoudila kontext spolupráce a vyhodnotila její důsledky,“ uvedl na dotaz, zda se nově vznikající Spojenci pro Kladno pod taktovou TOP 09 a Petra Soudka nemohou stát možným partnerem například i pro SPD. Nevyloučil to ani Petr Soudek, kladenský zastupitel a bojovník proti hazardu: „Pokud se obecně týká jakýchkoliv budoucích koalic, tak ty se tvoří až po volbách.“

Chci vymést Augiášův chlév 

Jaké je hlavní poslání a cíl nově vzniklých Spojenců pro Kladno? Čistky, vyhazování. Vyplývá to z vyjádření Petra Soudka. „Od uskupení Spojenci pro Kladno si slibuji to, že výrazně uspějeme v příštích komunálních volbách, abychom mohli z radnice vymést Augiášův chlév, který současný primátor Volf právě intenzivně vytváří,“ označil lídr TOP 09 a seskupení Spojenci pro Kladno jako jediný cíl Spojenců. Právě výraz Augiášův chlév a jeho vyčištění je podle slovníku českého jazyka symbolem pro čistky, vyhazování či jiný drsný „úklid“. V případě komunální politiky a ve světle toho, že mimo jiné náměstek primátora a jednatel městské společnosti Údržba Kladno Oldřich Černý (SPD) nedodržoval v posledních dvou letech zákony a svoje povinnosti, je plamenné vyjádření Petra Soudka na samé hraně a proklamované politické profesionality.  
Nepřekvapí proto, že si lídr Spojenců pochvaluje spolupráci s extremistickou SPD: „Profesionální politik musí umět vycházet i se svými názorovými oponenty,“ komentuje Petr Soudek poslední dva roky společného působení v čele města. 
Výrazně zdrženlivější byl mluvčí TOP 09, který už nechtěl reagovat na naše dotazy, zda staronoví členové strany neporušili její vlastní pravidla. Je tak otázkou, zda se ještě nedočkáme dalších změn a zda si nejen Petr Soudek, ale i jeho kolegové obhájí svůj názorový veletoč z posledních dvou let.