Ludmila

jediný razící stroj svého druhu v Česku, je zásadní součástí opravy takzvané shybky, tedy zahloubení vodovodního potrubí pod dnem Labe.

Bezvýkopovou technologii zvolily Vodárny Kladno – Mělník (VKM) jako v podstatě jedinou možnou. "Stroj je unikátní, je kompletně nový. Tato technologie je jediná možnost, jak zde vyřešit propojení břehů. Stroj je tlačen ze startovací jámy, za ním jsou vkládány ocelové roury a zemina je hydraulicky odtěžována na povrch. Celé se to cyklicky opakuje až je dosaženo cílové jámy," vysvětluje stavbyvedoucí a operátor štítu Jan Brabec.

Rekonstrukce shybky pod Labem vyřeší vysoké riziko ohrožení dodávek pitné vody pro zhruba 200 tisíc lidí na Kladensku a Mělnicku

Dvouramenné vedení pod korytem řeky je totiž dlouhodobě v havarijním stavu, kdy jedno z ramen potrubí je dokonce nefunkční.

Obnova shybky byla proto zařazena mezi první projekty, k jejichž částečnému financování se přihlásilo Ministerstvo zemědělství prostřednictvím nového dotačního titulu. Ten vznikl na základě debaty o ochraně obyvatelstva před dopady klimatických změn, vedené mezi Asociací vlastníků páteřní vodárenské infrastruktury, jehož je VKM zakládajícím členem, a ministerstvem.

„Stát se konkrétními činy přihlásil k spoluzodpovědnosti za zajištění pitné vody v kritických obdobích. Současná spolupráce Ministerstva zemědělství, asociace vlastníků  a sdružení SOVAK vede k výsledkům, které vodárenským společnostem umožňují realizovat konkrétní projekty. Posun z časů debat a studií k realizaci staveb, jako je například obnova shybky v Obříství, je vynikající zprávou pro vodohospodáře a hlavně pro všechny, kdo pitnou vodu potřebují,“ dokreslil ředitel VKM Josef Živnůstek.