Na rovinaté tratě akce, kterou pořádala kladenská Velo Akademie, se vydali kluci i holky, a to jak na kolech, tak i na odrážedlech. Délka trasy se pochopitelně odvíjela od věku závodníků v dané kategorii. Ti nejmenší museli zdolat padesát metrů, ti největší téměř pět a půl kilometru. „Stejně jako loni, i letos jsme trať postavili i v lanovém parku, kde na malé závodníky čekaly celkem zajímavé překážky,“ sdělil organizátor Martin Raufer.

A jak se samotný závod povedl? „Závod se velmi vydařil. Někdy si sice klademe otázku, proč ho vlastně děláme, když jeho pořádání s sebou nese ohromnou spoustu práce a také stresu… ale když pak vidíte šťastné děti v cíli, jak prožívají své zdary i nezdary, jak pocity ze závodu sdílejí s rodiči a kamarády, jak si před a po závodě hrají, tak vám dojde, že to smysl má a tohle je právě ten důvod, proč si s organizováním závodu dáváme takovou práci,“ vysvětlil bývalý profesionální cyklista s medailemi z mistrovství ČR na silnici, v cyklokrosu i na horských kolech.

Kromě samotného závodění se zúčastnění mohli také přihlásit do cyklokroužku a cyklistického oddílu Velo Akademie. Tu nyní čeká cyklokrosová sezóna, které se zúčastní asi patnáct až dvacet jejích dětí. Na programu jsou ovšem i další závody a aktivity. „Naše závodní skupina se vydala různými směry zaměření. Přes zimu chodíme také na krytou dráhu v Motole, jezdíme na dráhových kolech, účastníme se také silničních závodů a dětských etapových závodů. Od toho našeho hraní si na horských kolech jsme se zkrátka posunuli do celé škály vytrvalostní cyklistiky,“ řekl Raufer, který zároveň Kladenskému měsíci odtajnil další velké plány. Jeho snem je totiž uskutečnit putovní cyklistický tábor. „Rád bych putovat s dětmi na kolech někam hodně daleko,“ prozradil Martin Raufer, který dodal: „Zatím bych nechtěl být konkrétní, čeká nás ještě spousta práce… ale můžu říct, že cílem by mělo být moře.“