Jak si lépe připomenout odkaz slavného literáta, než zhmotněním jeho nejoblíbenějšího díla? Přesně osmdesát let poté, co Antoine de Saint-Exupéry se svým letadlem zmizel nad mořem poblíž Marseille, představuje výtvarnice Eliška Podzimková na Kladenském zámku svou interpretaci světoznámého díla Malý princ.

Podzimková dva týdny cestovala po Islandu, fotografovala a na fotky pak kreslila ilustrace. Ikonický příběh Malého prince se přestěhoval na sever a našel tam různé krajiny, v nichž se usadil jako na jiné planetě.

Výsledkem je unikátní výstava překračující dimenzi skutečnosti. Kouzelný les, všude stromy a pohádková světélka. Mlha rozlévající se po zemi a vůně, která šimrá v nose. K tomu obrázky z nového vydání Malého prince s Eliščinými ilustracemi a interaktivními prvky díky zapojení rozšířené reality. To vše dohromady funguje jako jeden velký spouštěč představivosti a nekonečné dětské fantazie.

„Všechny ilustrace si můžete zkusit rozpohybovat přes rozšířenou realitu. Je na každém z vás, kdo si chce pohrát s novými technologiemi. Výsledný efekt je tak trochu jako noviny z Harryho Pottera. Obrázky ožijí a rozhýbou se. Všechny instrukce najdete při vstupu do výstavy, stáhnete si aplikaci a s ní pak obrázky skenujete,“ popisuje nevšední prvek své expozice autorka Podzimková.

Výstava Malý princ na Kladenském zámku potrvá do 15. září. Její kapacita je omezená, pro komfort bez čekání je proto dobré zajistit si čas vstupu předem. Více informací najdete na stránkách Kladenského zámku.