Jak hodnotíte sezónu z pohledu celého klubu?
Z uplynulé sezóny mám radost. Opět se potvrdilo, že v klubu máme fajn trenéry a funkcionáře,  výborné odborníky a skvělé lidi. Dařilo se takřka všem našim týmům. Mladí kluci hráli ve všech kategoriích dobře, největší radost nám udělal tým U18, který v extralize vyhrál mistrovský titul. U holek některé týmy bojovaly třeba v barážích, ale celkově jsme všechny soutěže zachovaly. Velkého úspěchu dosáhly ženy, kterým se povedlo postoupit do první ligy, tedy druhé nejvyšší české soutěže. Když pak vezmu beach volejbal, naše děti udělaly také docela velký krok, protože začaly jezdit po turnajích dvojic, což dříve nebývalo zvykem. Áčko se po šesti sezónách dostalo na medailové místo, tým skončil třetí, což je skvělý výsledek.

V minulých rozhovorech jste postup žen označoval za jeden z hlavních cílů...
Vytyčili jsme si, že by bylo milé, kdyby ženy hrály alespoň druhou nejvyšší soutěž. Už před rokem hrály naše ženy baráž o postup s Plzní, ale tam neuspěly. Tentokrát byl postup nejenom zasloužený, ale také suverénní. Zaváhání družstva v sezóně bylo naprosto minimální a baráž o postup zvládly holky úplně skvěle. Jediné, co mě aktuálně u žen trápí je to, že nedokážeme odhadnout, jak je tým silný s ohledem na kvalitu ve vyšší soutěži, do níž jsme postoupili.

Sezóna áčka začala šokujícím vypadnutím v prvním kole poháru. Byla to ta potřebná facka, díky které nakonec byla sezóna úspěšná?
Je to tak. Zprvu mě hrozně mrzelo, že jsme vypadli hned v prvním pohárovém zápase, navíc s týmem z nižší soutěže. Na druhou stranu musím uznat, že Dobřichovice tenhle zápas vyhrály zaslouženě. Nás vypadnutí dokonale nakoplo, neúspěch v poháru byl totiž velký šok. Když jsme si zpětně vyřazení hodnotili s trenéry i hráči, tak jsme dospěli k tomu, že vyřazení nás právě povzbudilo do další práce.

V základní části jste skončili druzí, po play-off berete třetí místo. Jak jste s tímhle umístěním spokojený?
Jsme zklamaní, že jsme špatně odehráli semifinálovou sérii s Českými Budějovicemi. Na druhou stranu, já jsem už od Vánoc tvrdil, že se jedná o výborně sestavený tým, což se nakonec také potvrdilo. Podařilo se jim navíc soupisku doplnit o blokaře Aleksandara Okoliče, který udal týmu jasný směr a byl jasnou postavou všech play-off sérií. Musím se přiznat, že jsme si mysleli na finále, medaile je ale medaile. Navíc jsme díky souboji o třetí místo s Příbramí končili sezónu vítězstvím, což je vždycky skvělé. Celkově byla sezóna áčka výborná.

Byl jste při posledním zápase sezóny hodně nervózní?
Protože jsem pověrčivý, po prohře v Dobřichovicích, jsem řekl, že už nebudu jezdit na venkovní utkání. Během sezóny jsem tedy neviděl naživo žádný náš venkovní zápas. Na posledním zápase sezóny v Příbrami jsem byl, protože jsem si říkal, že si nechci nechat ujít případné oslavy zisku medaile. Nervózní jsem ale byl hodně. Příbram hrála skvěle, byl to velký boj, ale kluci se semkli a i přes zranění Niklase Seppänena to zvládli.

Pohár a ligu jsme probrali. Co byste řekl ke skvělé jízdě Evropou? Vyřadili jste belgický Gent, bosenský Radnik a vypadli po tuhém boji s francouzským Nantes...
Naše vystoupení v Evropě hodnotím jenom pozitivně. Narazili jsme na dobré týmy, přes které jsme dokázali postoupit. Kluci se museli vypořádat i s problémy spojené s cestováním, protože například do bosenského Brčka (klub Radnik) jsme museli jet autobusem. Skončili jsme s velmi silným Nantes, ale já si říkám, že kdybychom ještě o něco lépe zahráli první domácí zápas, mohli jsme mít v odvetě ještě větší šanci na postup.

Jak evropská soutěž ovlivnila klubový rozpočet?
Hrát evropské poháry ve volejbale je pro klub nesmírně finančně náročné. Nedá se mluvit o tom, že by klub postupem do dalších kol něco vydělal… je to naopak. Ekonomicky je to propadák. Jediné, co klub vystoupením v Evropě získá, je prezentace hráčů, samotného klubu i českého volejbalu.

Budete hrát Evropu i v následující sezóně?
Ano. Umístěním v uplynulé sezóně jsme si vybojovali místo v Challange Cupu, v pořadí třetí nejprestižnější evropský pohár. Zatím nevíme, koho potkáme. Jedno je však jisté – na podzim bude na Kladně k vidění minimálně jeden zápas s evropským soupeřem.

Soupiska Kladna dozná mnoho změn. Je to úděl úspěšného týmu?
Souhlasím, je to důsledek úspěšné sezóny. Někteří naši hráči dostávali nabídky už v průběhu sezóny. Šlo o nabídky z extraligy, ale záhy se vyprofilovaly nabídky dobrých zahraničních týmů.

Kdo tedy mezi Orly nebude pokračovat?
Věděli jsme, že bude nesmírně těžké udržet Kristapse Platačse. Ten dostal skvělou nabídku z francouzské nejvyšší soutěž, z Paříže, což by pro něj mohlo být dalším velkým krokem v jeho kariéře. Toho zkrátka udržet nešlo. Další, hlavně finančně zajímavou, nabídku dostal Antony Goncalves, který odchází hrát za velké peníze do arabských zemí. Kariéru zvažoval ukončit Beau Graham, ale na základě velmi dobrých výkonů po něm začaly sahat další kluby. V tuhle chvíli nemám zprávu, jestli se někde dohodl nebo se rozhodl skončit s volejbalem. Odchází také Niklas Seppänen. Ten se vrací za manželkou domů do Finska, přičemž tam chce založit rodinu. Končí i Esteban Villarreal, u něhož jsme uvažovali, jestli si ho nenechat, ale nakonec jsme se rozhodli vsadit na jiné hráče.

S kým naopak počítáte?
Dohodli jsme se na pokračování s nahravačem José Nevesem, jasně jsme určili, že jeho dvojka bude český mládežnický reprezentant Jiří Donát. Libera zůstávají stejná jako v loňské sezóně - Ignacio Fernandez a Matěj Šálek. Je počítáno s tím, že Matěj by měl dál vedle Ignacia sbírat zkušenosti a zároveň získávat i větší herní čas. Na pozici univerzálů jsme angažovali Kanaďana Enriqueho Rempela, dvojkou bude Pavel Gottesman. Máme tři blokaře. Dvojici Adam Zajíček a Lukáš Kyjanica doplní slovenský reprezentant Michal Zeman. Co se týče smečařů, zde bude kádr trochu širší. Z loňského týmu zůstává Lukáš Čeketa a Takahiko Imamura. K nim přijdou tři smečaři – finský reprezentant Jiri Hänninen, druhý Kanaďan Jacob Van Geel a mladý hráč z Českých Budějovic Jasmin Popelka.

Je už tým kompletní?
Ano. S aktuálním složením kádru jsem velmi spokojen. Potřebovali jsme tým omladit a doplnit o české hráče, což se nám povedlo. Aktuálně máme na soupisce čtrnáct hráčů, momentálně už se po žádné posile nekoukáme. Tým je kompletní, v tomhle složení začneme a jen čas prověří, jestli budeme v průběhu sezóny potřebovat tým posílit.

V uplynulé sezóně tým vedl francouzský trenér Arnaud Josserand. Jak jste s jeho angažováním spokojený?
V českém volejbale působí řada hráčů, kteří prošli francouzskou soutěží a posmívali se mi, že jsem Arnauda Josseranda angažoval, že je to jen asistent od nároďáku. Nebylo to příjemné, ale já mu věřil. Čas potvrdil, že to byla správná volba. Jednak jsme se od něj nějaké věci v klubu naučili, navíc umístění v sezóně mluví za vše. Arnaud zkrátka ukázal svou kvalitu a já jsem rád, že u nás působil. Chvilku jsem sice myslel, že by mohl zůstat, ale nakonec to nedopadlo. Rád bych mu ovšem dal kredit za to, že nás neopustil v probíhající sezóně. Měl totiž zajímavou nabídku, přičemž kdyby okamžitě Kladno opustil, dostal by bonus sto tisíc euro… a on to nevzal, což obdivuji. Nakonec odešel ale s mým souhlasem se podílel na skladbě kádru pro příští sezónu.

Josseranda nahrazuje asistent trenéra Tomáš Samsely. Byl jediným kandidátem?
Tomáš byl pro mě okamžitě volbou číslo jedna. Jsem šťastný, že tým povede, protože je velkým odborníkem. Působil v řadě významných klubů a také u slovenské reprezentace. Byl to můj asistent, následně asistent Arnauda, má spoustu zkušeností a potřebuje začít na pozici prvního trenéra.  Považuje se navíc už za Kladeňáka, bydlí ve Velké Dobré.

V předešlých letech jste měli za cíl skončit v TOP čtyřce. Platí to i pro následující sezónu?
Platí náš cíl, který jsme měli stanovený už v předešlých sezónách, a to být mezi čtyřmi nejlepšími týmy v lize a čtyřmi nejlepšími v poháru. Tím, že opět měníme část kádru, budeme mít nového hlavního útočníka, je velmi složité předpokládat, jak si reálně povedeme.

Letos jste první rok netrénoval A-tým. Byla pro vás sezóna méně hektická?
Nebylo to tak. (směje se) I já jsem si myslel, že po odchodu z pozice trenéra, budu mít volnější ruce, ale opravdu tomu tak nebylo. Navalilo se na mě spousta jiných věcí. Spousta lidí z klubu se mnou najednou začala mnohem více komunikovat a řešit se mnou různé problémy. Kromě toho řeším nedostatek prostorů k trénování a hlavně nedostatek trenérů.

Blíží se prázdniny. Chystáte se někam na dovolenou?
Poslední léta se nám dařilo trávit dovolenou spolu se širší rodinou a letos tomu nebude jinak. Budeme trávit dovolenou ve Francii, na Azurovém pobřeží, kde jsem kdysi působil. Moc se nám tam líbí. Těším se, až vypnu a přijde na řadu kytara, doutník a whisky.