Atletické mítinky na Kladně jsou pověstné jednak pro každoročně narůstající konkurenci ve startovním poli a jednak pro svou přátelskou atmosféru, kterou oceňují jak závodící sportovci, tak příchozí diváci, zejména rodiny s dětmi. Málokterý stadion totiž svými dispozicemi umožňuje pohodlně spojit rodinné odpoledne se sledováním vrcholového sportu. 

Organizátoři mítinku Kladno Hází a Kladenské memoriály z klubu A. C. TEPO Kladno to dobře vědí, a proto se vedle finalizace nabité startovní listiny soustředí i na zajištění doprovodného programu pro děti, které se mohou těšit na skákací hrad a animační program, zatímco sportovní nadšenci mohou sledovat v akci atletické hvězdy světového formátu.

„Letos se můžeme na Sletišti těšit na domácí atletickou špičku. Pro mnohé české závodníky bude Kladno poslední příležitostí kvalifikovat se na mistrovství Evropy do Říma,“ říká předseda pořádajícího klubu Jiří Klesnil. Kromě špičkových Čechů ale dorazí i na sto atletů z 35 zemí světa. Mezi nimi třeba halový mistr Evropy ve skoku vysokém Douwe Amels nebo vítězka Diamantové ligy ve vrhu koulí Danniel Thomas-Doddová. 

Největším lákadlem pro českého diváka, a Kladeňáka zejména, by měla být mužská čtvrtka, ve které na vítězství zaútočí domácí Matěj Krsek. Jeden z nejlepších českých atletů současnosti a držitel bronzu z loňského mistrovství světa má jasný cíl – vítězně se naladit na mistrovství Evropy.

Mistryně světa v hodu oštěpem, Japonka Haruka Kitaguchiová, která za Kladno nastupuje v extralize, bude tři dny před kladenským mítinkem házet v Tokiu. Do Česka se vrací až v den kladenského závodu, a nad jejím případným startem tak visí otazník. I kdyby neházela, přijde své kamarády podpořit. 

„A my věříme, že podpořit atlety přijde i široká veřejnost. Divácká kulisa může sportovce dovést k ještě lepším výkonům. Šancí na vlastní oči vidět sportovce, kteří budou za několik týdnů startovat na olympijských hrách moc není, a u nás na Kladně se jich sejde celá řada. Už kvůli domácím závodníkům věřím, že atmosféra bude stát za to a všechny Kladeňáky zvu, ať se přijdou podívat,“ říká Jiří Klesnil a připomíná, že vstup do areálu není zpoplatněn. „Sletiště je volnočasový prostor, kam chodí nejen návštěvníci atletického závodu, ale i maminky s dětmi. Myslíme i na ně, a kromě animačního programu a skákacího hradu chceme posílit stánky s občerstvením. Chceme, aby si i náhodně příchozí mohli užít parádní sportovní podívanou a u toho si dali něco dobrého. Náš mítink je zábava pro celou rodinu a každý si najde svoje.“

Mítink Kladno hází a Kladenské memoriály startuje ve středu 22. května už v 10 hodin soutěžemi žáků, hlavní program, v němž se představí domácí i světové hvězdy, startuje v 16 hodin a potrvá přibližně tři hodiny.