s nimi budeme otevřeně diskutovat,“ doplnila radní pro životní prostředí Jana Skopalíková. Návrh zvažuje vyhlášení parku o rozloze 102 km2, což je přibližně 16 procent území dnešní chráněné krajinné oblasti. Kraj by mohl podle svých představitelů sehrát roli koordinátora při tvorbě a ustavení národního parku.

Rozhodující pro další legislativní postup ale bude aktivita Ministerstva životního prostředí. „Podpora Středočeského kraje je z pohledu MŽP velmi vítaná. Podporu hejtmanů Středočeského kraje jsme zaznamenali již i v minulosti a znamená pro nás naději, že toto téma je pro region opět aktuální. Co ale léta zdůrazňujeme a považujeme za naprosto klíčové, je podpora obcí, které jsou stěžejním partnerem na cestě k vyhlášení národního parku. Pokud bychom zaznamenali pozitivní zájem většiny obcí, dopředu ujišťujeme, že jsme připraveni odstartovat jednání k přípravám na vyhlášení,“ reagoval ministr životního prostředí Richard Brabec. 

Ve srovnání se současnými našimi národními parky je navrhovaná výměra blíže menším dvěma parkům – NP Podyjí 63 km2 a NP České Švýcarsko 80 km2. Navržené území je tvořeno z 96 procent lesní půdou. V navrženém území se nachází pouze jedna obec se zastavěným územím.

Na území plánovaného národního parku jsou už nyní 3 národní přírodní rezervace, do nichž je povolen vstup pouze po značených cestách. Dále je zde 8 přírodních rezervací a na 97 % území se nachází Ptačí oblast Křivoklátsko.  Téměř dvě třetiny rozlohy území pokrývají komplexy listnatých a smíšených lesů. Území je z hlediska ochrany přírody chráněno již 43 let jako chráněná krajinná oblast a biosférická rezervace UNESCO. V porovnání s podobnými krajinami v Evropě je Křivoklátsko zvláštností. Vysoká hodnota území je doložena zachováním více než 1800 druhů cévnatých rostlin, v lesích pestrost tvoří více než 50 druhů původních dřevin, hnízdí zde kolem 120 druhů ptáků a unikátní druhová rozmanitost je mezi bezobratlými, vázanými především na lesní společenstva v teplé oblasti. Jedná se o malebnou krajinu, která je také nazývaná krajem Oty Pavla a do povědomí české veřejnosti se dostala i díky filmovému zpracování literárních děl tohoto spisovatele.