„Tradici jsme zahájili před devíti lety, kdy jsem takovou čarodějnici viděla v Hradečně. Letos jsme se spolu s ostatními nadšenci rozhodli, že každá obec vybere jednu soutěžní čarodějnici, která se utká o Miss Čarodějnice 2021,“ vysvětlila Kateřina Černá ze Žiliny. Rozhodně se už dopředu nebála, že by nebylo z čeho vybírat. Jen v Žilině bylo loni více než šest desítek vyrobených a často velmi působivých čarodějnic a letos tomu není jinak.  Další desítky byly v okolí, mimo jiné v Družci, kde jsou letos čarodějnice na plotech už potřetí. 

Právě žilinská tradice se ukázala jako velká výhoda, tamní Hallina se stala po náročném výběru a posouzení všech detailů, včetně bradavic a chlupů, letošní Miss Čarodějnice 2021.

 

Souboj čarodějnic se odehrával na sociálních sítích nebo na stránkách jednotlivých obcí. Nejlepší je ale jejich stopování přímo v ulicích jednotlivých obcí. „U našeho kostela je dokonce jedna létající čarodějnice. Mezi lípami je natažené lanko, po kterém si každý může čarodějnici pustit a pak ji zase vytáhnout zpět,“ doplnila Černá. 

O tom, že výzvu berou jednotlivé obce naprosto vážně, svědčí jejich výzvy nejen na Facebooku či při sousedských rozhovorech, ale  ve stále rafinovanějších podobách a instalacích čarodějnic.