Takřka všechny fanoušky SK Kladna zajímalo, jak se bude nově poskládaný tým pod novým koučem Františkem Douděrou prezentovat. První soutěžní zápas, pohárový mač proti FC Tempu Praha, ale ještě žádnou špičkovou podívanou nepřinesl. K vidění bylo vidět spíše bojovné utkání. Kladno totiž dohrávalo po červené kartě, kterou vyfasoval za řeči směrem k rozhodčímu Dominik Šíma, v deseti. Nakonec Kladno slavilo postup po výhře 3:2, k čemuž velkou měrou přispěl brankář Filip Pettík, který zlikvidoval penaltu soupeře. „Dnešní zápas byl těžký. Povedlo se nám postoupit, což jsme chtěli, ale jinak je utkání nehodnotitelné. Úplně nám to nesedlo,“ vysvětloval kladenský trenér František Douděra. Podobně zápas hodnotil také nový obránce Robert Barciaga. „Sice jsme zápas vyhráli, ale z naší strany to nebylo fotbalově dobré. Ztráceli jsme spoustu balónů, Fíla (Filip Pettík) nás v bráně podržel. Každý jejich centrovaný balón smrděl. Jsme rádi, že i když jsme dohrávali v deseti, jsme nakonec výsledek ubránili. To je pro nás důležité,“ řekl bývalý hráč Zbuzan nebo také pražské Sparty.

Jako skvělá omluva za nepříliš vydařený pohárový výkon ale přišla kanonáda v prvním kole divize. V něm Kladeňáci na vlastním stadionu před více než slušnou návštěvou zdecimovali Český Brod 7:0. „Zápas, kdy vyhrajete 7:0 a v poločase vedete 5:0, má ideální scénář pro hráče i pro trenéra. Samozřejmě, pokud budeme chtít být nároční, nějaké chyby najdeme, ale teď si musíme výhru užívat,“ sdělil pro klubové stránky kouč Douděra, který chválil pětigólového střelce Dominika Matěje Šnobla: „To je přírodní úkaz. To, že by někdo dal pět gólů, jsem už dlouho neviděl… a ještě k tomu jaké, to nebyly žádné dorážky. Byl neuvěřitelný.“ A pozitivně hodnotil zápas také kladenský hrdina s číslem jednadvacet. „Hodnocení je výborné. První zápas jsme doma vyhráli 7:0… co k tomu dodat? V týmu se momentálně cítím strašně komfortně. Přišlo spoustu nových kluků, ale každý trénink pracujeme na tom, aby si to víc a víc sedlo,“ ujišťoval Šnobl.

Na povedený zápas navázali následovníci legendárního Františka Kloze také o několik dnů později, kdy si po dominantním výkonu dokázali poradit v pohárovém duelu s třetiligovým Královým Dvorem. „Hodnocení je pozitivní, nic jiného nejde říct. Chystali jsme se na zápas tak jako na mistrák. Naším cílem je přivézt na Kladno nějaký prvoligový nebo druholigový tým, což se nám doufám podaří. Nádherná práce,“ chválil trenér Douděra, který chválil necelých osm stovek fanoušků, kteří na středeční pohárový duel dorazili a odvážně dodal: „Můj sen je kladenský stadion vyprodat.“ O výhře 1:0 a postupu přes Cábelíky rozhodl v 84. minutě Petr Hampl. „Šlo o strašně těžký zápas, hrozně běhavý, soubojový, ale se šťastným koncem. Jsem strašně rád, že jsme ho zvládli,“ těšilo předsezónní posilu. Jediným negativem zápasu, ve kterém Kladno herně převálcovalo soupeře z vyšší ligy, bylo zranění brankáře Martina Vokouna. Ten se v bráně SK objevil po necelých dvou letech, avšak ze zápasu musel po střetu z jedním z hostů kvůli zranění odstoupit.

Tři ostré zápasy a z nich tři výhry. Taková byla bilance Kladeňáků před druhým kolem divize, a tak fanoušci měli právo na to, být pořádně namlsaní. Velmi pozitivní náladu ze vstupu do sezóny jim však zkazila nečekaná prohra 0:3 v Neratovicích – Byškovicích. „Je brzo na to, abych vám řekl, co se stalo. Každopádně nám to neběhalo, nechali jsme se otrávit jejich hrou, která je založena na tom, že nakopnou nahoru balón a podstupují souboj za soubojem. Najednou jsme neměli balón na noze, což není to, co nás baví. Přestali jsme běhat, dělali jsme chyby, které bych řekl, že ani nejsou možné, abychom udělali. Nechali jsme se otrávit jak malé děti. V úvodu zápasu jsme mohli dva nebo tři nula vést a nikdo by nic nemohl říct. Na druhou stranu, gól jsme nedali, přestali jsme hrát, oni začali hrát jednoduše… a my měli pocit, že bychom měli vést dva, tři nula a sami sebe jsme pohřbili,“ lamentoval kladenský trenér Douděra. Podle slov kouče byl jediný, kdo snesl nějaké měřítko, Karel Hrubeš. „Co dodat? Chtěli jsme zvítězit a brát tři body, ale bohužel jsme dostali zbytečné góly a prohráli. Musíme se společně s trenérem podívat na videa a něco si k tomu říct,“ hodnotil Hrubeš a sebevědomě vzkázal fanouškům: „Teď odpočineme, nabereme síly, zase Březovou smázneme a půjdeme dál zápas od zápasu.“

 

Další zápasy SK Kladna:

Kladno – Březová (18. srpna, 18:00)
Meteor Praha – Kladno (27. srpna, 10:15)
Kladno – Kosmonosy / Varnsdorf (30. srpna, 17:00) – MOL Cup
Kladno – Admira B (2. září, 10:15)
Louny – Kladno (10. září, 17:00)