… ufinancovat,“ řekl radní pro dopravu Středočeského kraje Petr Borecký. Kromě úpravy cen jednotlivých i předplatních jízdenek na území Středočeského kraje je tak nutné vzhledem k provázanosti tarifů upravit také ceny jízdenek pro jednotlivou jízdu na území Prahy. Současná jízdenka na 30 minut bude nově stát 30 Kč (dosud 24 Kč) a na 90 minut  bude stát 40 Kč (dosud 32 Kč). 

Změní se ceny parkovného vy systému P+R. U nehlídaných bude parkování do 12 hodin i nadále zdarma, hlídané parkování na okrajích Prahy bude za den nově za 50 Kč, parkoviště blíže centru budou zpoplatněna stokorunou. Zdraží jízdné petřínské lanovky na 60 korun za jízdu 

Od roku 2022 za den ovšem cestující může utratit nanejvýše 120 korun na jízdném. „Jakmile cestující za den utratí v aplikaci PID Lítačka za jednotlivé jízdenky 120 korun, tedy cenu celodenní jízdenky, tak má už do konce dne jízdné zdarma. Do budoucna by mohlo být doplněno do mobilní aplikace i zastropování měsíčního a ročního jízdného,“ vysvětlil pražský primátor Zdeněk Hřib.

Beze změny zůstávají ceny měsíčních až ročních kupónů pro Prahu. Kvůli velmi malému využití se však ruší pětiměsíční varianta.

Vedení Středočeského kraje i Prahy jednohlasně prohlašuje, že miliardy utržené navíc ze zdraženého jízdného pomohou modernizaci dopravy, nákupu bezemisních dopravních prostředků či například zavádění střídavé trakce na železnici. 

Změny v jízdném přehledně: 

  • zvýšení ceny jednorázové 30minutové jízdenky z 24 na 30 Kč a devadesátiminutové z 32 na 40 Kč pro cestování po Praze (současně jsou však zachovány ceny dlouhodobých kuponů pro Prahu)
  • zvýšení ceny jedno- a vícedenních turistických jízdenek pro Prahu i Středočeský kraj
  • zvýšení cen jednorázových i předplatních jízdenek ve Středočeském kraji cca o 25 % (zvýhodnění ročních kuponů oproti jízdenkám na kratší období)
  • zjednodušení prokazování bezplatné přepravy u dětí a juniorů do 18 let a seniorů od 65 let v pražské MHD vyjma vlaků (nově bude stačit pouze doložit věk)
  • lanovka na Petřín nově 60 Kč za jednu jízdu (předplatitelé a držitelé turistických jízdenek i nadále nemusejí doplácet nic)
  • speciální autobusová linka Airport Express nově za 100 Kč (dosud 60 Kč)
  • sjednocení manipulačního poplatku za vydání průkazky nebo slevové aplikace na Lítačce na 60 Kč
  • zvýšení přirážek k jízdnému za jízdu bez platného jízdního dokladu nebo za jiná porušení přepravních podmínek
  • změna cen za parkování na záchytných parkovištích P+R v Praze (nově odstupňováno na 3 kategorie podle vzdálenosti od centra)