Kladno nakoupilo bezmála sedm tisíc testů za necelý milion korun. „Cílem je dětem umožnit šetrnější testování. Oproti antigenním testům navíc stačí provést PCR ze slin jednou týdně,“ vysvětlila mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. 

Ve školkách měli o testování zájem rodiče 338 dětí, které byly v pátek přítomni ve školkách. „Tento počet znamená 55 procent všech přítomných dětí, ani jedno dítě nemělo pozitivní výsledek,“ doplnila mluvčí.  Ve školkách není rotační způsob výuky, proto bylo možné provést testy už na konci týdne, aby výsledky dostali rodiče ještě před pondělním příchodem do školky. 

Ve školách se v první rotační skupině nechalo v pondělí PCR testy otestovat 900 dětí. Současně však museli absolvovat i antigenní test. „Jednomu žákovi vyšel pozitivní test, přestože antigenní provedený také v pondělí pozitivitu neprokázal,“ komentovala výsledky testování Lenka Růžková.  Ve školách měli zájem o testování rodiče celkem 45 procent přítomných dětí. Některé školy ovšem zaznamenaly i více jak 70 procentní zájem. 

Pilotní testování PCR ze slin bude pokračovat v pondělí u druhé skupiny žáků prvního stupně, kteří jsou nyní doma. Poté se budou moci rodiče rozhodnout, zda budou chtít pokračovat v PCR testech nebo dají přednost státem dodávaným antigenním V případě, že se pro PCR testy rodiče rozhodnou, zaplatí za každý 150 korun. 

Kladno nakoupilo PCR testy ze slin od společnosti SPADIA LAB. „Metoda použití tamponu eliminuje rizika přenosu virů při manipulaci se vzorkem. Nespornou výhodou nové testovací sady je, že nedráždí sliznice, a je tak pohodlnější pro pravidelný odběr. Lidé, kteří musí podstupovat nepříjemný odběr z nosohltanu opakovaně kvůli práci, tak bezesporu uvítají novou neinvazivní metodu. Nenáročnost odběru a snadný transport umožní využití pro účely masivnějšího testování v podnicích a školách,“ vysvětlil výhody vybraných testů zdravotní ředitel společnosti Lukáš Garčic.