Krajská nemocnice se musela na očkování připravit organizačně i technicky

„Museli jsme zajistit podmínky pro uchovávání a skladování vakcinační látky a vytvořit očkovací centrum. Očkování probíhá ve speciálně vyčleněných prostorech pro očkovací centrum, které je v budově C1 v prostorech kalmetizace,“ popisuje mluvčí nemocnice. Počty produkovaných zdravotníků se řídí dodávkami vakcín, a to s ohledem na to, že musejí po třech týdnech všichni dostat druhou dávku. 

V době, kdy nemocnice zahájily očkování svých pracovníků Středočeský kraj připravil strategii očkování. Stanovuje jednotlivé etapy pro očkování jednotlivých věkových skupin. První přijdou na řadu senioři nad 80 let, další postupně až do příštího roku. 

„To, co je v současné době nejdůležitějším úkolem očkování je zajistit urychlenou vakcinaci těch nejpotřebnějších, k nimž patří lékaři pracující na ARO, covidových odděleních, záchranáři, senioři 80+ a senioři v pobytových zařízeních, abychom ulevili nemocnicím a zdravotnictví se co nejrychleji vrátilo do normálu. To vše bychom měli a chceme zajistit do konce března,“ zdůrazňuje středočeská hejtmanka Petra Pecková.

Jen do konce března počítá Středočeský kraj - aplikuje na základě harmonogramu ministerstva zdravotnictví ve stanovených termínech postupně 153 270 dávek vakcíny. V druhé fázi, naplánované od února do června, budou očkováni lidé nad 65 let a mladší, jestliže si to vyžádá jejich práce. Od července do roku 2022 přijdou na řadu všichni ostatní zájemci. V kraji žije přes 1,1 milionu obyvatel ve věku nad 16 let, pro něž je počítáno na základě dobrovolnosti s očkováním, přičemž více než 50 tisíc lidí je v nejkritičtější věkové kategorii  80+.

Pro očkování je nutná registrace 

Zcela zásadní je ale pro všechny, aby se registrovali, pokud mají o očkování zájem. Na internetu bude od 15. ledna k dispozici celorepublikový on-line registrační formulář. Zájemci musí zároveň souhlasit s vyplněním informací, které jsou důležité pro zařazení do příslušné skupiny pro jednotlivé fáze očkování. Na základě těchto informací a zařazení do rizikových skupin budou zájemci vyzváni k registraci termínů na nejbližších očkovacích místech. Ty si pak rezervují na základě zaslaného PIN kódu. 

Každý si může rezervovat dva termíny, kdy bude očkován první a druhou dávkou. Seniorům mohou pomoci jejich rodinní příslušníci, pracovníci obcí nebo například sociálních zařízení.