Už téměř rok město Kladno na webu klapod.cz a streamovacích platformách YouTube, Spotify, Apple Podcasts a Pocket Casts pravidelně vydává rozhovory s osobnostmi, které na Kladně žijí, pracují, mají k největšímu středočeskému městu vztah, a především mají co říct. Hosty z oblasti kultury, sportu, a dalších oblastní veřejného života zpovídá uznávaný rozhlasový moderátor a publicista Vladimír Kroc.

Od loňského září do dnešního dne vyšlo ve dvou sezonách celkem 24 epizod, v nichž se představili zástupci rozličných oblastí. Vůbec prvním hostem byl zpěvák, herec a textař Raego, jenž v rozhovoru otevřeně promluvil jak o drsném showbyznysu, tak o vztahu k rodnému Kladnu.

Následovaly rozhovory s oblíbeným hercem kladenského divadla Janem Krafkou či legendou českého thaiboxu a K1 Pavlem „Hakimem“ Majerem. Krátce před nuceným koncem aktivní hráčské kariéry vyprávěl o své vazbě k rodnému městu i letech strávených v kanadskoamerické NHL hokejista Tomáš Plekanec. Další bývalý hráč ledního hokeje Petr Tenkrát prozradil, co obnáší správa flotily městských sdílených kol a herec Jan Révai zase popsal, jak se z vyučeného automechanika stala hvězda filmu Rebelové, ale i řady muzikálů

O kladenské historii a významných osobnostech města vyprávěly Gabriela Havlůjová a Irena Veverková, matrikářka Jaroslava Vrňáková se podělila o svou znalost současných Kladeňáků. Nejrozšířenější kolektivní sport světa zastoupil fotbalista Zdeněk Folprecht, o výchově mladých sportovců i příležitostech, které místní kluby nabízejí, hovořili Milan Fortuník, předseda klubu Kladno volejbal cz, a Jiří Klesnil, trenér a předseda atletického oddílu A. C. Tepo Kladno.

Závan Hollywoodu do rozhovorů vnesli Ilona Svobodová, herečka a dabérka mimo jiných i Michelle Pfeifferové nebo Demi Moore, ale také Leoš Stránský, kaskadér, jenž si zahrál ve snímcích Zachraňte vojína Ryana, Titanic či Casino Royale.

Esenci patriotismu přenesl na posluchače spisovatel, básník, humorista a písničkář Josef Fousek. O tom, jak si ho v hospodě našly Tři sestry, vyprávěl bubeník oblíbené skupiny Petr Lukeš, alias Franta Vrána, a Luděk Maulis, představitel Johna Lennona v jedné z nejoceňovanějších beatlesáckých revivalových kapel, popsal, jak se dostal až k britské královně Alžbětě II.

Kladenský učitel a autor divadelních her Jiří Homola vyprávěl o vzniku své knižní detektivky „Ovál“, která se z velké části odehrává na Sletišti. Duchovní přesah nabídlo povídání s farářem Leonardem Tecou. Rodák z Angoly žije v Čechách od roku 1988 a na Kladně, kde káže v evangelickém kostele, se usadil před osmi lety.

Zajímavou dynamiku měly dvojrozhovory s otcem a synem. V prvním případě Vladimír Kroc zpovídal otužilce Jíchovy, z nichž ten mladší – devatenáctiletý Filip – loni na podzim přeplaval Lamanšský průliv. Vzácná příležitost vyzpovídat dva ze tří členů jedné z nejúspěšnějších hokejových rodin světa se naskytla, když na Kladno zavítal Tomáš Kaberle. Do studia na kladenské radnici dorazil společně se svým tátou Františkem Kaberlem starším, kterého město v květnu ocenilo jako Legendu kladenského sportu. Galavečerem prováděl moderátor Vlasta Korec, který byl také hostem podcastu a zavzpomínal v něm svou cestu z rodné Třebíče do Velké Dobré, kde žije už přes dvacet let.

Vítěz ankety Sportovec města Kladna za rok 2023, atlet Matěj Krsek, kterého čeká start na olympijských hrách v Paříži, v podcastu zavzpomínal na své běžecké začátky i úspěchy, kterých na světové úrovni dosáhl jako člen smíšené štafety na 4x400 metrů.

Dosud poslední host, světem protřelý šéfkuchař Jozef Evan, vyprávěl o michelinské gastronomii i snu, který si splnil, když se po letech ve špičkových zahraničních restauracích vrátil do Kladna, aby si zde otevřel vlastní restauraci.

Všechny epizody kladenského podcastu najdete na stránce www.klapod.cz. Po prázdninové odmlce se pořad na podzim vrátí s dalšími díly. Zajímavých osobností je totiž ve městě Kladně nespočet.