V posledních šesti letech se stav střechy skloňoval všemi pády. Co pro vás toto období znamenalo? 

Statik nás celou dobu důrazně upozorňoval, že zimák může zavřít, aby se neohrozila bezpečnost lidí v něm, hráčů, dětí. Proto jsme vymysleli a realizovali systém hlídaní střechy za pomocí laserů, senzometrů. Pro mě začalo malé peklo. Pokud fouká silný vítr, střecha na to reagovala, což se nám ukazovalo v aplikacích na mobilu a v počítačích. Jestli si někdo myslel, že jsme museli hlídat střechu hlavně v zimě, i v létě to ale bylo náročné. Neustále jsem měl v hlavě, abychom někomu neublížili, aby se něco nestalo. 

Museli jste zimák několikrát uzavřít kvůli přívalům sněhu. 

Ano. Ani tyto zásahy nebyly jednoduché, přístroje zaznamenávaly nerovnoměrné zatížení střechy, jak se ji dařilo horolezcům uklidit na jedné straně a na druhé ještě byl sníh. To jsme si, lidově řečeno, dost kousli. 

Zažíváte tedy nyní dvojí radost, z postupu do extraligy a současně zahájení rekonstrukce střechy? 

Především jsem rád, že se začíná stavět. Postup už byl pomyslnou třešničkou na dortu. Na druhou stranu už bych mohl být v klidu v důchodu, ale požádali mě, abych na stavbu dohlídnul. Pracuju tady 45 let, snažím se tedy současně, abych své zkušenosti předal dál. 

Co se bude na zimním stadionu měnit? 

Začnu u střechy. Ještě před její demontáží jsme museli sundat všechna světla, přípomocné lávky, ozvučení a brankového systému. Pak přijde na řadu trapézový plech a samotná konstrukce střechy. Následovat bude zateplení haly. 

Budou mít tyto úpravy vliv na kvalitu ledu? 

Jedna věc je zateplení, druhá je vlhkost uvnitř budovy. Bude zde nainstalovaný přístroj, který nasaje vzduch, upraví jeho vlhkost a vrátí ho zpět do haly. 

Už tedy nebudou zápasy, kdy není vidět na led? 

Přesně tak. Samozřejmě vše má své limity. Vzpomínám si na zápasy, kdy venku byly prakticky tropy. Ale za běžného provozu se nebude na zimáku srážet vlhkost. Pocitově budou lepší podmínky i pro samotné hokejisty, kvalita ledu bude lepší. 

Zimní stadion dostane novou podobu i zvenku? 

Fasáda bude trojbarevná, bílou a modrou doplní šedá. Bude tvořená z puro-panelů. Její konstrukce je součástí zateplení. Trochu jiná bude i samotná střecha, bude ji tvořit ocelová svařovaná konstrukce. Podařilo se nám s dodavatelskou firmou už v této fázi zakomponovat všechny detaily, kterou jsou potřeba z hlediska provozu. Odpadne nám proto instalace speciálních  objímek apod.  Platí to rovněž o multimediální kostce, která váží dvě tuny. Nyní jsme kostku i mantinely rozmontovali a uskladnili jsme je tak, aby na ně nešlo UV záření. 

Bude v provozu druhá ledová plocha? 

Původně jsme to nepředpokládali, ale nyní jsme spolu s jednatelem SAMK Jiřím Chvojkou rozhodli, že bude nadále v provozu. Podařilo se nám led udržet s minimálními náklady. Dokonce se nám podařilo, že původní osvětlení z hlavní plochy přesuneme na druhou ledovou plochu. Celkem se jedná o 80 světel, které můžeme regulovat podle toho, jaký bude zápas nebo trénink. 

Co se ještě změní v hlavní budově zimáku? 

Vzniknou nové tři pokladny na místě stávající prodejny zahradní techniky, rekonstrukcí projde i obchod se sportovními potřebami. V další etapě nás ještě čeká třetí patro na severní tribuně. Museli jsme ale vyřešit i takové detaily jako je připojení wi-fi. Stávající pojící sloup je na místě budoucí střechy. 

Nová je ovšem i retenční nádrž.. 

Všechna voda ze střechy bude nově svedená do retenční nádrže, kterou jsme vybudovali pod prostranstvím před vchodem do zimáku. Jestliže hovoříme o technických detailech, pak jsme ještě museli vybudovat zcela nové hromosvody a jejich svody hluboko do země podél celé stavby. 

Rekonstrukce aktuálně začala, kdy by měla být hotová? 

Začali jsme prakticky okamžitě po dohraném zápasu s Jihlavou. Harmonogram je velmi napjatý, ale chceme, aby byl zimák hotový nejpozději do prvního extraligového zápasu v září.