Na to, že se Rysové v základní části do poslední chvíle strachovali, aby se vůbec vmáčkli do postupové osmičky a nemuseli absolvovat sérii zápasů o udržení, předvedli ve čtvrtfinále výkon hodný téměř loňského stříbrného týmu. A znovu proti stejnému soupeři. 

Zatímco Rysové se v sezoně trápili, Kert Park opět stvrdil svou dominanci vítězstvím v základní části, a tak se repríza loňského vrcholu sezony letos uskutečnila už v prvním vyřazovacím kole. 

V sérii hrané na tři vítězství Rysové nejprve prohráli úvodní dva duely na Lužinách. Byť byli herně svému soupeři vyrovnaným sokem, ztráceli v rozhodujících momentech – zejména v kvalitě zakončení. To je ostatně něco, co je sráželo celou sezonu, v jejíž první polovině navíc postrádali potrestaného Milana Schnaubelta – jednoho z nejproduktivnějších útočníků. 

Pražané v úvodním duelu Kladno zlomili na začátku třetí třetiny, kdy z dostižitelného dvoubrankového rozdílu udělali propastný čtyřbrankový, jenž v závěru korigoval na konečných 2:5 svým druhým zásahem dne kapitán Rysů Martin Špaček. 

Také druhé střetnutí bylo dlouho vyrovnané, a byť Kladeňáci nakonec prohráli jasným rozdílem 0:4, tři branky inkasovali až v posledních pěti minutách. 

O týden později na domácím hřišti tedy už museli. A v prvním případě se zadařilo. Byť vítězství 4:3 vybojovali až v prodloužení, do nějž zápas vyrovnávací brankou tři minuty před třetí sirénou poslal Jaroslav Procházka. Vítězný gól Jiřího Singera pak odšpuntoval, jak se později ukázalo, poslední velkou kladenskou radost v sezoně. I když k jejímu opakování nebylo daleko! Jenže v neděli se role otočily.

Byl to Kert Park, který dvě a půl minuty před koncem srovnával na 3:3 a „déjà vu naruby“ v prodloužení korunoval hostující Plzák, který pečetil vítězství 4:3 v zápase a 3:1 v sérii.

Kladnu tak skončila sezona nezvykle brzy. I když ještě ne tak docela. Tým v červnu čeká Final four Českého poháru, kam se po roce znovu kvalifikoval. A jak se nechal v rozhovoru pro klubový web slyšet kapitán Špaček, aspoň jedna trofej by týmu slušela. Po sezoně, v níž si vytrpěl svoje, by to byla hezká náplast. 

Letos se toho událo opravdu hodně. Po patnácti letech přišel místo Drahoše Kadlece nový trenér Sláva Švancar a s ním i dost nových hráčů. Tušil jsem, že chvíli potrvá, než to dáme dohromady, ale že to bude trvat tak dlouho, to jsem si nemyslel. Je to pro mě velká sportovní zkušenost. Ukázalo se, že tým ještě potřebuje čas,“ bilancuje Špaček. 

V atmosféře, jaká se kolem týmu letos vytvořila, se příliš pitvat nechce, ale považuje za důležité zastat se svých parťáků z kabiny, kteří si v sezoně vyslechli, nebo spíše přečetli na sociálních sítích – jak se to v roce 2023 dělá – svoje. 

„Hlavně nás starší v kabině tohle fakt mrzelo. Noví kluci do týmu zapadli skvěle a kabina fungovala. Pak čtete, co někdo napíše na sociální sítě, a je vám smutno. Přitom Petr Adam vyhrál klubové bodování a Jirka Singer střílel důležité góly. I v play off. Ostatní taky hráli výborně,“ vypráví kapitán a zastává se i trenéra Švancara: „Musel si na nás zvyknout, my zase na jeho metody, ale podle mě to je úspěšně za námi a myslím, že se to ukázalo v play off, kde jsme odpověděli kritikům, kteří trousili řeči, že je letos Kladno neškodné.“

A výhledy do příští sezony? „Kdybych tomuhle týmu nevěřil, ani bych nemusel hrát. Věřím, že něco dokáže a mohl už letos. Kdybychom nepokazili některé zápasy v základní části, nemuseli jsme jít hned na nejsilnější Kert Park, a všechno mohlo být jinak. Každopádně příští rok budeme lepší. Všechny změny si pomalu sedly, třeba se nám uzdraví i někteří marodi, kteří citelně scházeli. Zase budeme silné Kladno,“ slibuje Martin Špaček, který s týmem v letech 2014 a 2015 vyhrál mistrovský titul a věří, že ještě nějaký přidá. 

Po letošním trmácení se to může zdát bláhové, ale v klubu už pracují na tom, aby se Kladno vrátilo zpátky na vrchol.