Zatímco v loňském ročníku šli Rytíři do baráže z předposledního místa, letos se umístili na úplném dně. Co se týče bodového zisku, byly obě sezóny podobné. Loni se Kladeňákům povedlo nasbírat v 56 zápasech 62 bodů (1,107 bodu na zápas). To v letošním ročníku svěřenci trenéra Vejvody vybojovali v 52 utkáních 57 bodů (1,096 bodu na zápas). Letošní ztráta na předposlední místo činila čtyři body, na play off pak osm bodů. V tabulce domácích zápasů obsadilo Kladno třináctou příčku, ve srovnání jen venkovních mačů bylo dvanácté.

V číslech speciálních týmů si Rytíři příliš dobře nevedli. Kladenská přesilovka byla sice s 18.39 % desátá, oslabení však s úspěšností pouhých 74.73 % až předposlední, tedy třinácté. S 516 trestnými minutami byli modrobílí šestým nejtrestanějším týmem extraligy. Absolutně nejhůř v ligovém srovnání dopadli v takzvaném Radegast indexu, tedy statistice kombinující počet hitů a zblokovaných střel. Stalo se tak i přes fakt, že co se týče samotného počtu hitů byli Rytíři nejlepším týmem ligy.

Pochvalu však zaslouží kladenští fandové. Přestože Kladno většinu letošního ročníku strávilo na posledním místě, propadák v domácí návštěvnosti to neznamenalo. S průměrem 3420 diváků na zápas obsadilo dvanáctou příčku před Karlovými Vary a Mladou Boleslaví. Co se týče návštěvnosti na venkovních zápasech, Rytíři nejspíš hlavně díky faktoru Jaromíra Jágra tabulku ovládli. V průměru na jejich venkovní zápasy přišlo 6266 diváků.

V individuálních statistikách vynikal jeden hráč. Fantastický kapitán Tomáš Plekanec. Čtyřicetiletý útočník i ve svém věku odehrál všech 52 zápasů, ve kterých nasbíral neskutečných 16 gólů a 33 asistencí, dohromady tedy 49 bodů. Díky tomuto skóre se stal třetím nejproduktivnějším mužem extraligy, čtvrtý pak skončil mezi nahrávači. Svému týmu navíc Pleky pomohl také na vhazování - vyhrál nejvíc buly (841) ze všech extraligových hráčů. Z vhazování si navíc odnesl velmi dobrou úspěšnost 56,44%. Obdivuhodná je také statistika času stráveného na ledě. Čtyřicetiletý veterán měl nejvyšší icetime mezi všemi útočníky a třetí nejvyšší mezi všemi hráči ligy. Průměrně na ledě úřadoval 23 minut a 24 sekund.

Nejlepším střelcem Kladenských se stal Adam Kubík, který rozvlnil síť soupeřů celkem šestnáctkrát. To stačilo na sedmnácté místo mezi všemi střelci. Dařilo se mu zejména v přesilovkách, v nichž zaznamenal branek osm.

To na druhém konci hřiště pak vynikal Jake Dotchin. Urostlý tvrďák byl dokonce druhým nejvytěžovanějším hráčem ligy. Jeho průměrný icetime byl 24 minut a 41 sekund, více toho odehrál už jen plzeňský Petr Zámorský. Kanadský bek Kladna pak zářil také v počtu hitů. S 75 hity skončil druhý, nestačil pouze na vítkovického Patrika Kocha. S 25 body za 7 gólů a 18 asistencí se stal Dotchin nejproduktivnějším obráncem týmu a třetím nejproduktivnějším Kladeňákem.

Ve statice plus / mínus si nejlépe z rytířské družiny vedl veterán Jakub Klepiš. S hodnotou plus dva byl jedním ze dvou kladenských hráčů, kteří neskončili v záporných číslech. Tím druhým se stal s hodnotou nula legendární Jaromír Jágr. Nestárnoucí majitel klubu nastoupil do poloviny zápasů svého týmu. Ve 26 mačích zaznamenal 14 bodů za 4 branek a 9 asistencí.

Rytíři letos obdrželi nejvíce branek (179) ze všech týmů. To bylo znát také na číslech obou kladenských brankářů. Sezona se příliš nevydařila loni skvělému Landonu Bowovi. Kanadský brankář obdržel v průměru nejvíc gólů na zápas z celé ligy (3,53), jeho celková úspěšnost se vyšplhala na pouhých 88.66 %. O něco lepší byl jeho kolega Adam Brízgala. Ten za svá záda pustil průměrně 3 branky na utkání, úspěšnost zákroků u něj činila 90,43 %.

Vylepší svá čísla Rytíři v baráži? To se teprve uvidí. Aktuálně je čeká dlouhá pauza, kterou si zkrátí přípravnými duely s Kolínem. Na ledě svého soupeře se představí 23. března, doma 28. března. Oba zápasy se hrají shodně od 18 hodin. To ale nejspíš nebude vše. „Rytíři jednají i o dalších přípravných zápasech a budou o nich informovat hned poté, co budou oboustranně potvrzeny,“ zní z klubu.

Už teď je však jasné, že se Kladeňáci v baráži potkají s jedním týmem z této čtveřice: Vsetín, Zlín, Prostějov a Třebíč.

 

Přípravné zápasy:

Kolín - Kladno (23. března, 18:00)
Kladno - Kolín (28. března, 18:00)

 

Rozpis baráže:

Kladno – vítěz play off Chance ligy (16. dubna)
Kladno – vítěz play off Chance ligy (17. dubna)
vítěz play off Chance ligy – Kladno (20. dubna)
vítěz play off Chance ligy – Kladno (21. dubna)
Kladno – vítěz play off Chance ligy (případně 24. dubna)
vítěz play off Chance ligy – Kladno (případně 26. dubna)
Kladno – vítěz play off Chance ligy (případně 28. dubna)