Barážová série o jednu místenku v extralize byla velmi vyrovnaná. Hned čtyři zápasy z pěti skončily jen jednogólovým rozdílem ve skóre, tři z nich dokonce šly až do prodloužení. Kladeňáci do série vstoupili prohrou, když na půdě soupeře padli 7:8 po prodloužení. Následně však také díky domácímu prostředí dokázali stav série po výhrách 5:4 po prodloužení a 5:4 zvrátit na svou stranu. Čtvrtý zápas ovšem ovládly domácí Karlovy Vary 6:3, a tak o tom, kdo si příští rok zahraje nejvyšší tuzemskou soutěž, rozhodoval pátý vzájemný mač.

V něm si bohužel kladenští florbalisté vypili kalich hořkosti až do dna. Ukázalo se totiž, že ve florbale několikagólový náskok nic nemusí znamenat. Mužstvo Kanonýrů v klíčovém duelu vedlo 4:0 a následně dokonce i 5:1, nakonec však stejně odcházelo poraženo… prohrálo 5:6 po prodloužení, a tak se velký postupový sen rozplynul jak pára nad hrncem.

Skončilo to pro nás smutně, ale tak to někdy bývá. Nemohou být dva vítězové. Pro nás je to hořký konec. Jak jsem už říkal dřív, tak poslední krok bývá vždycky blízko i daleko. Dnes jsme dvakrát vedli o čtyři branky, ale pořád jsem věděl, že je to strašně daleko, že Vary mají vnitřní sílu, což ukázaly. My jsme se trochu zalekli, ale klobouk dolů před našimi kluky, že bojovali až do konce. Vary to dotáhly až do prodloužení, kde to už je o štěstíčku – kdo udělá chybu a kdo ji potrestá. A Vary nás potrestaly a vyhrály. Gratuluji jim,“ řekl po posledním zápase sezóny trenér Kanonýrů Dušan Přívara.

Skvěle se baráž vydařila kladenskému kapitánovi Tomáši Chroustovi. Třicetiletý útočník zaznamenal v pěti zápasech skvělých jedenáct kanadských bodů, i přesto odcházel, stejně jako jeho spoluhráči, z baráže zklamaný. „Hodnotím to negativně, prohráli jsme. Neuhlídali jsme si hráče, který rozhodl. Udělali jsme trochu víc chyb a Karlovy Vary nás za to potrestaly. Možná bylo klíčové, že Vary hrají superligu a měly jinou úroveň soupeřů než my. My máme mladý tým, kluky okolo 20 a 21 let, kteří se musí nejprve otrkat. Třeba to tak bylo napsané ve hvězdách, že si to nejprve musíme „užít“ ještě v 1. lize a nabrat zkušenosti. Baráž byla pohledná. Byla nahoru dolů, fanoušci chodili, což bylo skvělé,“ hodnotil Chroust, který byl s osmi góly nejlepším střelcem celé baráže a nejproduktivnějším mužem Kladna.

A aby nebylo kladenského florbalového zklamání málo, smutný konec čekal ve stejný den také talentovaného Kladeňáka Jakuba Bohuslávka na mistrovství světa juniorů v Dánsku. Českému výběru totiž jen o fous unikla bronzová medaile. Češi podlehli v souboji o třetí místo Finsku těsně 6:7 po nájezdech. „Momentálně se mi to hodnotí dost těžko a hořce. Stále je to dost čerstvé, ale určitě jsme si všichni představovali a doufali v jiný výsledek. Bohužel. Celý zápas o bronz jsme až na pár minut ve druhé třetině byli lepším týmem. Bohužel takový je sport,“ nechal se slyšet Bohuslávek, který okomentoval také klubovou sezónu Kanonýrů: „Sezona byla velice náročná. Základní část se nám nepovedla, naopak play off bylo skvělé, povedlo se nám něco, čemu nikdo moc nevěřil. Doufám, že to na Kladně nastartuje do dalších let nový impuls. Z osobního hlediska spokojen jsem, ale stále to může být lepší. Je totiž spousta věcí, co jako hráč musím zlepšit. Co se týká týmového výsledku, tak na klubové úrovni to určitě byl úspěch, i když se smutnou tečkou.“