Projekt Kladno seniorům již 10 let nabízí lidem pokročilejšího věku vhodné podmínky pro trávení volného času. Jeho součástí jsou kurzy pohybové, vzdělávací, ale i výtvarné. Kurz kreslení a malování některé z dam navštěvují už od samého začátku projektu. Až nyní ale dostaly šanci své obrazy předvést světu. 

Na kurzy jsem se vždy chodila dívat a bylo mi líto, že takové skvosty dámy skladují v šuplících. Moc mě proto těší, že se otevřela možnost uspořádat výstavu, za což patří velké díky Galině Fleischmannové, která kurzy vede a výstavu zaštítila jako kurátorka,“ vypráví koordinátorka projektu Kladno seniorům Jitka Kopernická a děkuje Kladenskému zámku, jakož i Sportovním areálům města Kladna, díky jejichž podpoře se dlouholetý sen stal skutečností. 

Výstava nesoucí název Otevřené oči čítá 16 jedinečných obrazů a ve dvou tematických cyklech kombinuje nejrůznější výtvarné techniky. 

Jeden tematický cyklus je abstraktně pojatý. Symbolizuje jaro v jeho explozivitě, energii a vegetativním bujení. Druhý cyklus je zaměřený spíše ilustrativně na práci s anatomickým detailem. V tomto případě jsou to oči, které jsou vkomponovány do imaginární krajiny,“ popisuje kurátorka výstavy, akademická malířka Galina Fleischmannová a dodává: „Co se výtvarných technik týká, použity byly tempera, akryl, tuš, akvarel či tužka.“

Fleischmannová vede výtvarné kurzy už téměř rok. Navazuje na letitou práci jejího předchůdce Jana Dingy a přináší do ní nové prvky. Spolupráce s dámami funguje k oboustranné spokojenosti.

Když jsem byla oslovena, abych kurzy po Honzovi Dingovi převzala, váhala jsem. Ale dnes jsem velmi ráda, že jsem souhlasila. Spolupráce je relativně krátká, v podstatě necelý rok. Za tu dobu jsem ale zjistila, že mají dámy velmi otevřenou mysl, jsou schopny a ochotny přijímat nové umělecké směry a inspirace z nejrůznějších stran. Kreslí a malují s velkou vášní a nebojí se zkoušet nové techniky, a jsem proto ráda, že jejich práci můžeme představit veřejnosti,“ říká Galina Fleischmannová. A nadšení neskrývají ani její žákyně. 

Co k nám přišla Galina, je to zázrak. Deset let jsme malovaly a nikdy bychom od toho nic víc nečekaly. Jsme moc šťastné, že se výstava koná,“ říká paní Světlana a opodál stojící paní Jindra se nadechuje: „Galka s námi začala malovat fantazii. Abstraktní motivy, moderní pojetí umění, které jsem nejdřív nechápala, a teď ho začínám cítit. Mně se to moc líbí,“ usmívá se za souhlasného přikyvování paní Blanky, která dodává: „Galka přinesla sluníčko do našeho života – i v našem věku. Jsme za to moc rády.“

Výtvarné kurzy se velké oblibě těší nejen pro inspiraci, kterou do života účastnic přinášejí. „Pro mě je na tom úžasné setkávání s ostatními ženami, nejen samotná tvorba,“ říká paní Alena a paní Eva ji doplňuje: „Člověk má dělat, co ho baví. A tohle je pěkný koníček i vyžití pro seniory. Moc se mi to líbí.“