Nově vzniklá anketa Sportovec města Kladna navazuje na letitou tradici oceňování sportovců v největším městě Středočeského kraje s cílem zajistit kontinuitu a pozdvihnout prestiž ankety pod záštitou Statutárního města Kladna. V porotě zasedli zástupci lokálních médií, města Kladna, České unie sportu a Sportovních areálů města Kladna.

V rámci prvního ročníku vyhlašování byli v krásných prostorách Haly Strojovna oceněni nejlepší sportovci za rok 2023. V kategorii jednotlivců do 15 let převzala z rukou Barbory Špotákové cenu za první místo běžkyně Marie Mikulíková – žákovská mistryně republiky na 3 000 metrů. Druhé místo obsadil nadějný gymnasta Daniel Strkula, jenž na republikovém finále soutěže ve sportovní gymnastice získal stříbrnou medaili v kategorii kadetů. Třetí příčku obsadil atlet Adam Alföldi, který zaujal překonáním čtyřmetrové hranice a vítězstvím ve skoku o tyči na republikovém mistrovství žáků. Právě starší žáci atletického oddílu A. C. Tepo Kladno byli ve věkové kategorii do 15 let oceněni jako nejlepší kolektiv za vítězství na mistrovství republiky.

Nejlepším sportovcem do 20 let byl v roce 2023 hokejista Jiří Ticháček. Obránce extraligových Rytířů získal v lednu stříbrnou medaili na mistrovství světa juniorů a na podzim obdržel premiérovou pozvánku do národního týmu mužů. Vyhlášení se nemohl osobně zúčastnit, a tak přítomné pozdravil alespoň z obrazovky. Druhou příčku porota přiřkla plavci Denisi Borovkovi, který exceluje jak v dálkovém plavání, tak na kratších závodech v bazénu. V roce 2023 získal zlato z juniorského mistrovství republiky na 400, 800 a 1500 metrech, v dálkovém plavání bral zlato z mistrovství republiky na 5 a 20 kilometrech. Úspěšný rok má za sebou také běžkyně Radana Lapáčková, které v anketě patřilo třetí místo. Získala tři zlaté medaile na mistrovství republiky – dvě na 3000 metrech, jednu na 3000 metrech s překážkami. V běhu na 3000 metrů obsadila 9. místo na juniorském mistrovství Evropy. Nejúspěšnějším kolektivem do 20 let se stali hokejbaloví dorostenci HBC Kladno, kteří v roce 2023 obhájili titul mistra republiky.

V kategorii dospělých zvítězil a nejlepším sportovcem roku 2023 se stal atlet Matěj Krsek. Přední český čtvrtkař v roce 2023 získal zlatou medaili ze smíšené štafety na mistrovství Evropy a bronz ze stejného závodu na mistrovství světa. V závodech na 400 metrů se stal mistrem republiky jak v hale, tak na venkovním oválu. Druhé místo obsadil Tomáš Plekanec. Hokejista a kapitán kladenských Rytířů v sezóně 2022/2023 táhl tým za záchranou extraligové příslušnosti. Ve 40 letech patřil k nejlepším hráčům soutěže a se ziskem 49 bodů za 16 branek a 33 asistencí byl třetím nejproduktivnějším hráčem ligy. Třetí místo obsadil chodec Vít Hlaváč. V roce 2023 se stal republikovým šampionem v chůzi na 5000 metrů, ale i na 20 a 35 kilometrů. Startoval také na mistrovství Evropy, kde na 35 kilometrech obsadil 27. místo.

Oba ocenění atleti – Krsek i Hlaváč – byli členy extraligového A-mužstva A. C. Tepo Kladno, které se stalo nejúspěšnějším kolektivem roku 2023. Kladenští atleti obsadili 4. místo v extralize a na zářijovém mistrovství republiky v Hodoníně skončili pátí. Fenomenální výkon podali především koulaři Tomáš Staněk, Tadeáš Procházka a David Tupý, kteří ve svém závodě obsadili první tři místa.

Prvním emotivním momentem večera bylo předání mimořádného ocenění v kategorii dospělých. Získala ho aerobička Kateřina Šmejkalová. Jedna z historicky nejúspěšnějších kladenských závodnic se k vrcholovému sportu vrátila po porodu syna. V roce 2023 startovala na mistrovství Evropy v kategorii Masters, a hned získala titul mistryně. Ve stejné kategorii pak brala zlato i na mistrovství světa v Gentu. Na pódium v slzách dojetí pozvala svou maminku a poděkovala jí za vše, co pro ni nejen ve sportovní kariéře udělala.

S drobným zpožděním rovnou ze zkoušky na vysoké školy do sálu dorazil plavec Filip Jícha. Také on získal mimořádné ocenění, a to za překonání Lamanšského průlivu. Přeplaval ho v září 2023 v čase 13 hodin a 41 minut. Na šedesátikilometrové trase překonával mořské proudy i sám sebe. Jeho výkon měl navíc charitativní přesah. Fundraisingová kampaň, kterou Jícha uspořádal, vynesla více než 55 tisíc korun pro Dětský domov Ledce a nesobecky se mladík projevil i v děkovné řeči, když vyzdvihl posádku, která ho v čele s otcem při náročné přeplavbě doprovázela.

Nejlepším trenérem roku 2023 byl Jiří Klesnil. Předseda A. C. Tepo Kladno se aktivně věnuje trenérské činnosti zejména u mládeže. V minulosti osminásobný mistr republiky na dlouhých a středních tratích trénuje mimo jiné i dvě oceněná děvčata – Marii Mikulíkovou a Radanu Lapáčkovou.

Zvláštní ocenění za dlouhodobý přínos kladenskému sportu obdržel Josef Poláček. Déle než 20 let je ředitelem kladenského zimního stadionu, kde v roce 1976 nastupoval jako strojník, a spojil s ním celý svůj profesní život. Pro radu si k němu jezdí ledaři z celé republiky. Mimo to je oficiálním klubovým fotografem Rytířů Kladno.

Na závěr večera ocenilo město Kladno vyzdvihlo na piedestal dvě legendy své sportovní historie. In memoriam byl oceněn František Kloz. Nejlepší hráč historie fotbalového SK Kladno a člen klubu ligových kanonýrů nastupoval za místní klub od roku 1928. Za Kladno odehrál celkem 478 utkání, z toho 185 ligových. Nastřílel 592 branek, z toho 175 v lize. Svět opustil předčasně ve 40 letech, kdy zemřel na následky zranění, které utrpěl při osvobozování vlasti v květnu 1945. Jeho jméno od roku 1969 nese kladenský fotbalový stadion. Cenu převzala Klozova dcera Blanka Loosová.

Vrcholem večera bylo dekorování Legendy kladenského sportu. Ocenění z rukou primátora Milana Volfa převzal František Kaberle starší – hlava jedné z nejúspěšnějších hokejových rodin světa, otec Františka a Tomáše a jeden z nejúspěšnějších obránců československé hokejové historie za Kladno v letech 1970-1983 odehrál 369 ligových utkání, v nichž vstřelil na obránce úctyhodných 46 branek. S Kladnem získal pět mistrovských titulů a vítězství v Poháru mistrů evropských zemí. Je dvojnásobnými mistrem světa z let 1976 a 1977 a Československo úspěšně reprezentoval i na 1. ročníku Kanadského poháru v září 1976, kdy národní tým odešel poražen až z velkého finále proti Kanadě. Za národní tým odehrál 107 duelů. Po skončení hráčské kariéry působil v kladenském klubu jako sekretář, trenér mládeže a později i dospělých. V roce 2010 byl uveden do Síně slávy českého hokeje, v roce 2014 do Síně slávy kladenského hokeje.

Kaberlemu ve stoje tleskal plný sál, včetně většiny jeho spoluhráčů z mistrovských sezón. Sám oceněný v děkovné řeči na své hokejové souputníky nezapomněl. Jednoho po druhém jmenoval a emotivním projevem dojal publikum, které si po skončení slavnostních ceremonií naplno užilo vystoupení hudebních skupin Jelen a The Beatles Revival.