Kladno nakonec získalo ve třiceti zápasech sedmašedesát bodů, stejně jako první Chomutov. „Ve finále asi trochu převládá zklamání z toho, že jsme naší stíhací jízdu nedotáhli, protože nakonec chybělo opravdu málo. Měli jsme postup na dosah. Na druhou stranu si myslím, že naše mužstvo prokázalo, zejména na jaře, velkou kvalitu. Některé zápasy měly z našeho pohledu nadstandardní parametry. Kdybyste mi v zimě řekl, že dvanáctibodovou ztrátu smažeme, budu na vás koukat jako na blázna. Chomutov na jaře ale nebyl tak přesvědčivý jako na podzim. Naše role se vlastně tak trochu prohodily, i když si myslím, že jsme na jaře byli možná ještě o něco silnější než Chomutov na podzim. Ukázali jsme kvalitu a charakter,“ ochotně hodnotil letošní sezónu kapitán týmu Michal Rendla, kterého jsme vyrušili na dovolené na Mallorce.

O tom, jestli Kladno divizi vyhraje, nakonec rozhodl jediný gól – kdyby Kladeňáci neinkasovali v samotném závěru zápasu v Chomutově (prohra 1:2), slavili by postup právě oni. „Člověk si zpětně vyčítá, že jsme mohli ten zápas hrát jinak takticky, víc zezadu… Jenže prostě v ten moment jsme museli hrát vabank, protože jsme si mysleli, že pakliže chceme Chomutov dohnat, musíme nutně vyhrát. Nakonec se celá situace vyvinula úplně jinak. Člověk se ale v daný moment snaží hrát na maximum, ideálně všechny zápasy vyhrávat,“ vysvětlil Rendla, který se snažil okamžitě koukat směrem k další sezóně: „Nepochybuji o tom, že v příští sezóně postup dotáhneme. Mým osobním cílem po návratu Kladna je jednoznačně postup zažít. S věkem sice přibývají pracovní i rodinné povinnosti, ale přesto chuť do fotbalu mám pořád velkou,“

A třeba ho zažije ještě letos… Ve fotbalových kuloárech se totiž šušká, že by nakonec postupová jiskřička naděje nemusela být pro letošek uhašena definitivně. Spekuluje se totiž o tom, že několik klubů z ČFL nemá v příštím roce zájem soutěž hrát, a tak by se mohla rýsovat šance právě pro postup SK Kladna z druhého místa. To, jestli se však tenhle fotbalový drb zakládá na pravdě, ukáže jen čas.

Jedno je ale tak jako tak jasné, následovníci legendárního Františka Kloze zažili snové jaro. Z patnácti zápasů hned třináctkrát vyhráli, jen jednou remizovali a jednou prohráli. Lví podíl na tom měl trenér Zdeněk Hašek, který během zimní přestávky nahradil na lavičce Františka Douděru. „Zimní změna trenéra nás hodně ovlivnila. Naše výkony na jaře jsou do značné míry zásluhou trenéra Haška a jeho trenérského štábu. Mají totiž jisté nároky a představu o tom, jak tým musí fungovat a hrát… a je schopný to do týmu takzvaně nacpat,“ uvedl kapitán, který si užívá zaslouženého volna. Jeho i spoluhráče však zanedlouho čeká letní příprava. Ta Kladnu začíná v pondělí 8. července.

Kromě regenerace na pláži a plnění osobního tréninkového plánu Michal Rendla dle svých slov také pečlivě sleduje fotbalové Euro. „Přítelkyně se sice často na mě zle kouká, ale Euro pochopitelně sleduji. Je fantastické, když se hrají tři zápasy denně. Člověk může tak u fotbalu strávit klidně půl dne,“ řekl Rendla, který zároveň prozradil, kdo je jeho favorit a jak vidí šance Čechů: „Hodně se mi v prvním líbili Němci, i když možná na ně měl vlil mizerný výkon Skotů. Francie má neskutečně nabitou sestavu, zajímavý tým má také Anglie nebo Portugalsko. Španělé mě překvapili ve svém úvodním zápase. Samozřejmě fandím českému národnímu týmu. Myslím si, že bychom ze skupiny mohli postoupit, ale ve vyřazovací fázi to asi pro nás bude konečná.“

A koho z Eura by kladenský kapitán nechtěl na hřišti bránit? „Myslím si, že Kylian Mbappé by mě na deseti metrech předběhl tak o patnáct. Toho bych upřímně bránit nechtěl. Nechtěl bych bránit ani Harryho Kanea, který je za mě pořád dost nedoceněný, ale kam přijde, tam sází mraky gólů,“ dodal na závěr Rendla.