Bílé, růžové, červené

některá s označením Svatomartinská, některá mladá. Lahve od předních českých vinařů s letošními prvními víny se dostaly i ke Kladeňákům. „Hrozny na svatomartinská vína se sbírají dříve než na klasická vína. Moderní metody výroby urychlují proces a také zvládnou víno trošku přikrášlit, takže o vyloženě špatném ročníku bych se ani nebavil,“ říká Milan Provazník, jehož obchod na pěší zóně patří tradičně k dobrým adresám s kvalitním vínem.

Proč mladá vína právě od středy 11. listopadu?

„Tradice oslav spojených s uvedením Svatomartinského vína na trh sahá až do doby císaře Josefa II., kdy bylo zvykem připíjet si na den svatého Martina poprvé novým vínem. V tento den vinařům, kteří hospodařili u větších sedláků končila služba. Její pokračování se na další rok dojednávalo u sklenky prvního vína z podzimní sklizně a nad pečenou husou a koláči,“ vysvětluje Šárka Korytková z Vinotéky Hruška, která svým zákazníkům nabídne 3 druhy Svatomartinských vín: Bílé - Müller Thurgau, Růžové - Svatovavřinecké rosé a Červené - Modrý portugal.

Ne všichni jsou ale s datem 11. listopadu spokojení. Milan Provazník ho dokonce považuje za trochu nešťastné. Každý rok připadá na jiný den v týdnu, což pro obchodníky ani restauratéry není ideální stav. Jako výrazně lepší proto považuje ustálenou a dobře přehlednou francouzskou tradici třetího čtvrtku v listopadu.

U Milana Provazníka si letos mohou zájemci vybrat z 24 vzorků

„V normálních dobách mám pět desítek mladých a svatomartinských vín. Letos mám jen osvědčené a menší producenty. Horta, Sedláka, Zapletala, Gotberga a další. Kdo chce sortiment, přijďte ke mně,“ říká Provazník. Vinaři přitom upozorňují, že mladá vína je nejlépe vypít co nejdříve, nejpozději do začátku nového roku.

Jak si nejlépe užít letošní mladá, svěží a energická vína?

„V dobré společnosti,“ říká spontánně Šárka Korytková. „Rad existuje spoustu, ale není nutné nic přehánět. Rozhodně vína mít vychlazená u bílých pod 10 stupňů, červené lehce přes deset, ale vždy je to na chuti konzumenta. Nejsou nutné velké sklenice,“ doplňuje Milan Provazník.

Pokud někdo ještě letos nestihl husu nebo svatomartinské koláče, i ty mohou být dobrým doplňkem pro letošní, stávající situací trochu ovlivněný ročník.