„Testy školy dostaly na konci minulého týdne. Jejich součástí je podrobný návod na použití,“ konstatovala mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Jako problematické místo označila personální zajištění samotestování ve školách. Na každém místě, kde se děti podrobí testu, musí  být přítomni vždy tři pracovníci. Kladno zřizuje celkem 16 základních škol, všechny z nich se vrátily k prezenční výuce na prvním stupni.

Jen dva dny po obnovení prezenční výuky kladenská radnice ohlásila, že žákům pořídí šetrné sady pro samovyšetření metodou PCR. „Jsou mnohem šetrnější, a především přesnější. Navíc bude stačit, když děti absolvují PCR testování jen jednou za týden, ne dvakrát jako u antigenních testů,“ vysvětlil kladenský primátor Milan Volf. Stejné testy už Kladno vyzkoušelo při školní docházce dětí zaměstnanců potřebných profesí, pro něž po celou dobu platnosti nouzového stavu zajišťovaly výuku škola v Norské ulici a školka ve Vašatově ulici. 

Zkušební PCR testy si vyzkouší školáci mezi 19. a 30. dubnem. Pro ně a jejich rodiče budou první sady zdarma. V dalších týdnech se mohou rozhodnout, zda dají přednost testování dvakrát týdně antigenními testy nebo jednou týdně PCR testy ze slin. Tento postup umožňuje i metodika ministerstva školství. V případě, že se pro PCR testy rodiče rozhodnou, zaplatí za každý 150 korun. 

Kladno nakoupí PCR testy ze slin od společnosti SPADIA LAB. „Metoda použití tamponu eliminuje rizika přenosu virů při manipulaci se vzorkem. Nespornou výhodou nové testovací sady je, že nedráždí sliznice, a je tak pohodlnější pro pravidelný odběr. Lidé, kteří musí podstupovat nepříjemný odběr z nosohltanu opakovaně kvůli práci, tak bezesporu uvítají novou neinvazivní metodu. Nenáročnost odběru a snadný transport umožní využití pro účely masivnějšího testování v podnicích a školách,“ vysvětlil výhody vybraných testů zdravotní ředitel společnosti Lukáš Garčic.

K bezpečnosti ve školách přispěl fakt, že učitelé využili dobu, kdy  prováděli výuku distančně, k vlastnímu očkování a tedy prevenci před nemocí COVID-19. „Dvěma dávkami je současnosti naočkováno 57 procent všech učitelů na našich školách,“ potvrdila mluvčí radnice.