Začněme odpovědí na otázku, co znamená schválení realizace projektu třetího patra pro řadového diváka – v zásadě nic se pro něj nezmění. Pro klub je ale tato vestavba existenčně důležitá.  Moderní víceúčelové haly naprosto změnily standardy a nároky, které jsou na kluby kladené. Lední hokej na profesionální úrovni, jako každý vrcholový sport, stojí a padá s penězi od partnerů, a ti za svou podporu mají nárok mimo jiné právě na komfort v hale. Na významu nabyly takzvané skyboxy, uzavřené místnosti, odkud lze sportovní zápolení sledovat v soukromí jako z pohodlí vlastního obývacího pokoje, a přesto být přímo u toho. A právě pětice takovýchto skyboxů je jednou z podstatných novinek, které vestavba třetího patra přinese.

Její realizaci umožní nový způsob, jímž je ukotvena střešní konstrukce. Nosníky střechy jsou totiž vyneseny na sloupy, a tím se nad železobetonovým věncem stadionu, který byl dosud sotva pochozí pro technickou obsluhu stadionu, vytvořil dostatek prostoru pro výrazné zvýšení kapacity VIP míst, ale i vybudování nového zázemí pro novináře a technickou obsluhu. 

Skyboxy a další nové VIP prostory vzniknou v administrativní budově stadionu. Jejich návštěvníci budou hokej sledovat z míst, kde dosud visela lávka s kamerami. Ty se naopak přesunou nad tribunu, kde v minulosti sídlil kladenský kotel. Na severní straně blíže k betonovému kšiltu západní tribuny vznikne nová režie, odkud probíhá veškerá obsluha kostky, perimetrů, ozvučení a přenosů, nově vzniknou dvě oddělené kabiny pro rozhlasové a dvě pro televizní komentátory. V úrovni červené čáry budou umístěny kamery a blíže kladenskému kotli vznikne nové tiskové centrum.

„Nejde jen o větší komfort pro naše partnery, byť ten je velmi důležitý, ale z provozního hlediska jsou pro nás stěžejní prostory nové režie, tiskové centrum a zázemí pro kamery, videorozhodčí a komentátory. S celou touto vybaveností se pojí technika, která byla demontována se starou střechou – kabeláže, přípojné body a podobně,“ říká tiskový mluvčí Rytířů Lukáš Jůdl a dodává: „Neumím si představit, jak bychom řešili, kdyby se třetí patro odložilo. Novináři by prakticky přišli o zázemí, protože stávající prostory tiskového centra musíme využít jinak a krom techniky byla demontována také závěsná lávka pro kamery. Bez třetího patra bychom zřejmě nebyli schopni splnit licenční podmínky, nebo by to minimálně způsobilo velké komplikace. Jsem zároveň rád, že když už se tak rozsáhlá rekonstrukce dělá, udělá se v jedné etapě. Dokončit letos stavbu a za rok znovu kopnout do jednou hotového by se asi navíc opět prodražilo.“

Kladenští fanoušci se tak mohou těšit, že si po ročním chomutovském exilu vychutnají utkání Rytířů opravdu doma. A pevně věří, že to po dubnové baráži budou utkání extraligová. „V letních měsících chceme předat stadion hokejistům k užívání. Navíc hovoříme s Jaromírem Jágrem o možnostech, jak vylepšit například zázemí kabin a dalších vnitřních části stadionu. Chtěl bych Jardovi poděkovat za vstřícnost a spolupráci, drží slovo a snaží se od začátku městu s rekonstrukcí pomoct,“ uvedl primátor Milan Volf.

Krom nové střechy a opláštění s tepelnou izolací získá zimní stadion také vzduchotechniku, která pomůže udržovat ideální míru vlhkosti, a tím například zvýší kvalitu ledu. Hrací plocha bude osazena novými mantinely splňujícími nejnovější bezpečnostní normy. Samozřejmostí jsou také „úklidové“ práce, neboť několikaměsíční absence střechy se výrazně podepsala i na interiéru haly. Ten proto bude kompletně přemalován.

Poznámka k fotografii: Takhle to na staveništi vypadalo v listopadu, kdy začala instalace nových vazníků střešní konstrukce. Po pravé straně si můžete všimnout prostoru, které zde díky vyvýšení střechy ukotvením na sloupy vzniknul. V místech, kde postávají dělníci, budou nově sídlit kameramani a komentátoři, ale i videorozhodčí, v zadní části – blíže západní tribuně – vznikne prostorná režie.