Cesta ke znovuzavedení tradice však byla trnitá. Vždyť Bratroničtí si na uspořádání svých májů museli počkat. Původní plány jim totiž překazila koronavirová pandemie. „Myšlenka obnovit v naší obci máje ve mně zrála už dost dlouho, protože jsem byla u toho, když se v Bratronicích máje před třiceti lety konaly naposledy. Spolu s dalšími lidmi jsme si proto dali za cíl tuto tradici obnovit. Začali jsme v roce 2021 pilně trénovat, už jsme měli skoro všechno připravené a nacvičené, ale vše nám pokazil koronavirus, protože bylo zakázané pořádat akce,“ přiblížila hlavní pořadatelka akce Gabriela Janoušová, která dodala: „Je to takové moje dítě, kterého jsem se nevzdala, a tak jsme vše dotáhli do zdárného konce nyní. Stalo se tak i díky místním klukům, kteří mi o Velikonoce 2022 dali ruku na to, že do toho s námi půjdou. Slib dodrželi v plné parádě a natáhli mezi nás zdravé jádro místní mládeže. Vlastně bylo dobře, že naše myšlenka i díky koronavirové pandemii trochu uzrála. Před dvěma lety do toho nechtělo jít ani zdaleka tolik lidí, kolik se jich zapojilo letos.“

Bratronické staročeské máje měly trochu jinou podobu, než tomu obvykle bývá. Z části se nesly v jakémsi retro stylu. Kromě tradičních májovníků z řad dětí a mládeže se do tancování staročeské besedy zapojili totiž také májovníci staří, tedy ti, kteří byli u posledního ročníku akce před třiceti lety.

Nakonec českou besedu, kterou účastníci nacvičovali od ledna takřka každý víkend, tancovalo celkem osmačtyřicet tanečníků. Ještě než však mohli místní předvést, co se téměř za půl roku naučili, prošel obcí tradiční krojovaný průvod, jehož cílem bylo vyvést asi dvacítku svobodných dívek z domů. „Někteří z nás měli vlastní kroje. Například já jsem měla ten původní kroj, ve kterém jsem tančila před třiceti lety. Většina ostatních ale měla kroje vypůjčené z půjčovny nebo od sousedů ze Lhoty,“ sdělila Kladenskému měsíci Janoušová.

Průvodem, jehož tempo tradičně uváděl Kecal, drábové a ozdobený traktor táhnoucí valník s kapelou, šlo asi sedm desítek krojovaných účastníků, které doplnil ještě nespočet zvědavců. Jak tomu na vesnici bývá, o dobré tekuté i další pohoštění nebyla nouze.

Po odtančení staročeské besedy následoval další zvyk, bez kterého by se staročeské máje neobešly – kácení hlavní májky, takzvaného krále. Poté, co drábové před zraky mnohých zúčastněných obrovský ozdobený kmen porazili, nebránilo všem zúčastněným už nic v tom, přesunout se do místní hospody, kde se konalo zakončení májů, tedy májová zábava.

Tím staročeské máje roku 2023 končily. Gabriela Janoušová však za tým pořadatelů slíbila, že se na ně veřejnost může těšit i v následujícím roce. „Určitě chceme v tradici pokračovat i v dalších letech. Už teď se těšíme na další ročník. Dovolím si tvrdit, že se jednalo o akci roku, do které se zapojila většina obce a přijelo i mnoho lidí z okolí. Nyní je na mladých, jestli budou chtít, abychom i my, staří, opět také tancovali. Samozřejmě pokud budou chtít, aby máje byly už jen o mladých, budeme to respektovat a jsme jsme připraveni pomoci s organizací,“ nechala se slyšet Gabriela, která nezapomněla poděkovat všem zúčastněným, organizátorům i sponzorům. „Moc bych chtěla poděkovat také Evě Hronové, která českou besedu nacvičila s místními dětmi,“ dodala Janoušová.