Kladenský hokejbalový dorost i letos spoléhal především na hráče „zlatého“ ročníku 2006. Osa týmu, který pohár pro mistra republiky zvedl nad hlavu už loni, zůstala stejná, některé odchozí borce doplnili loňští starší žáci. Nakonec z toho byl opět ten správný vítězný mix, i když cesta na vrchol byla trnitá. Vinou kolísavé výkonnosti tým skončil po základní části na třetím místě západní divize soutěže, a proto se na republikové finále musel kvalifikovat v semifinálovém turnaji. 

Už tak našlapaný kádr, který po skončení hokejové sezóny doplnil ještě hokejista Marek Daníček, ovšem kvalifikací prošel hladce – vyhrál tři zápasy ze tří a s celkovým skóre 20:5 si vysloužil účast na finálovém turnaji ve Svitavách.

Tam Kladno nejprve porazilo Pardubice vysoko 6:1, pak ale zaspalo proti Berounu a prohrálo jasně 2:6. Přes noc se tým oklepal, a ačkoli se mu do cesty postavil nejlépe nasazený manšaft východní divize – pardubický Svítkov – dokázal si vzpomenout na vítězný recept z loňska a po dramatické bitvě, která dospěla až do samostatných nájezdů, výhrou 3:2 otevřel brány finále. V něm, i zásluhou čtyř branek dříve zmiňovaného Daníčka, porazil Ústí nad Labem 4:1. 

Je těžké vyhrát, ale ještě dvakrát těžší je vítězství obhájit. Bylo mi ctí být kapitánem takové skvělé party,“ nechal se slyšet lídr týmu Filip Jedelský po návštěvě u kladenského primátora Milana Volfa, který vítězný tým přijal na radnici, aby mu poděkoval za vzornou reprezentaci města. 

Krátce nato odstartovalo v Liberci juniorské mistrovství světa, na němž mělo Kladno početné zastoupení v několika věkových kategoriích. 

Nejstarší výběr tvořila věková kategorie do 23 let, pro níž byl šampionát odloženým vrcholem mládežnických reprezentačních akcí. Tým z pozice asistenta trenéra vedl kladenský Jaroslav Procházka starší, kdysi vynikající extraligový gólman, dnes kouč kladenského A-týmu. Hned čtyři z jeho svěřenců byli Kladeňáci. V obraně nastupovali Milan Teinitzer, Vít Kamenář, Zbyšek Kastner a v útoku Jaroslav Procházka mladší. Všichni se velkým dílem podíleli na spanilé jízdě, na níž Češi neprohráli jediný zápas a pěti výhrami v základní skupině se kvalifikovali do finále, ve kterém porazili Slovensko 2:1 po prodloužení. 

Byl to skvělý turnaj. Základní skupina byla z naší strany výborná, až na zápas se Švýcarskem, kdy jsme měli trochu problémy. Cíl byl od začátku jasný. Zlato. Možná nás to ve finále trochu svazovalo, Slováci se na nás navíc skvěle připravili, dobře bránili, takže samotné finále od nás nebylo až tolik povedené. Ale nepochybovali jsme o tom, že vyhrajeme, a to se taky povedlo,“ říká útočník Jaroslav Procházka mladší, jehož případ dobře ilustruje realitu amatérského sportu provozovaného na vrcholové úrovni. V neděli večer mistr světa, pár fotek s pohárem, rychlá oslava a v pondělí do práce. „Po těch pěti dnech na hřišti na oslavy nějak nezbyla síla,“ směje se mladík, který navíc alkoholovým večírkům nikdy neholdoval. I proto se už dvanáct hodin poté, co si na krk pověsil zlato, hlásil v zaměstnání.  

Paralelně se šampionátem třiadvacetiletých se na třech libereckých hřištích konalo také mistrovství světa hráčů do 20 let, na němž Kladno zastupoval brankář Antonín Křemenák. Devatenáctiletý borec, který už si vysloužil ostruhy v domácí extralize mužů, na světovém šampionátu odchytal celkem tři zápasy, včetně toho o třetí místo, který Češi po semifinálové porážce od Slovenska sehráli proti USA. Křemenák v něm 35 zásahy pomohl k vítězství svého týmu 6:4 a slavil zisk bronzové medaile. 

A kladenská stopa do třetice, tentokrát na turnaji hráčů do 18 let. Součástí českého výběru byli i čerství mistři dorostenecké extraligy Marek Daníček, Filip Jedelský a Jiří Rod, které doplnil spoluhráč z kladenské juniorky Matouš Drechsler. Jejich tým vstoupil do turnaje rozpačitě – dvěma porážkami. Následně ale dokázal přetlačit Švýcarsko, hravě si poradil s Velkou Británií a postup do play off stvrdil vítězstvím nad Kanadou. V semifinále se Daníček podepsal pod vítězství 4:2 třemi brankami a jednu další přidal ve finále. I díky němu Češi porazili Slovensko 3:2 a zakončili veleúspěšný domácí šampionát ziskem dalšího zlata. 

Já se spíš koukám na týmové statistiky. Individuální jsou v tomhle případě druhořadé. Jsem rád, že se nám mistrovství vydařilo hlavně týmově,“ nechal se Daníček slyšet v rozhovoru pro web ceskyhokej.cz. Po šampionátu ho čeká návrat do přípravy hokejové Sparty Praha, v jejíž juniorce bude v příští sezoně působit. Hokejbal si ale plánuje nadále ponechat jako doplňkový sport. 

Ostatní mladíky teď čeká dovolená, pár dní odpočinku a s příchodem srpna začátek přípravy na novou sezonu. V kladenském hokejbalovém klubu všichni doufají, že bude upět úspěšná, a to zejména pro extraligový A-tým mužů, který se po nevydařeném ročníku bude chtít vrátit mezi domácí špičku. V mladých hráčích mu evidentně do budoucna roste slušný základ.