Do Kladna se sjeli zástupci měst a odborných organizací z Finska, Ukrajiny, Německa, Portugalska, Řecka, Islandu a dalších evropských zemí. „V Espoo máme tým pro udržitelný rozvoj, který řeší vícero projektů a SPARCS je jedním z nich. Všechny pomáhají městu dosáhnout přiblížení k uhlíkové neutralitě, aby bylo čistší a dlouhodobě udržitelné. SPARCS je pro nás velkým projektem, ve kterém se zabýváme energií a mobilitou, což jsou projekty, které jsou ve městě dobře vidět. Zároveň nás SPARCS motivuje k inovativnímu myšlení,“ konstatoval během setkání Jani Tartia z finského města Espoo.

První den setkání členů projektu SPARCS, 21. března, byla na programu diskuse o problémech, které města na cestě za chytrou a udržitelnou energetikou a mobilitou tíží, a jak si při jejich řešení mohou navzájem pomoci. „Kromě řady projektů, které díky SPARCS připravujeme a realizujeme, nám toto partnerství umožňuje pochopit nové trendy, inovace a prostřednictvím sdílení poznatků mezi různě zkušenými městy také cesty, kterými se nevydávat,“ uvedl koordinátor mezinárodních energetických projektů za město Kladno David Škorňa. Mari Hukkalainen, koordinátorka projektu SPARCS z finské výzkumné organizace VTT podotkla: „Mezinárodní setkávání tváří v tváří velice pomáhají spolupráci. Organizujeme mnoho online pracovních mítinků, ale když se pak opravdu setkáme, diskuse jsou mnohem hlubší. Rozebíráme nápady, které někdo z nás vysloví, a tak z osobních setkání vycházejí ty nejlepší myšlenky, jak můžeme společně pracovat a věci opravdu posunout vpřed.

Hosté si první den také prohlédli nově zrenovovaný kladenský zimní stadion i areál Sletiště a přilehlé okolí, které má být součástí budoucí energeticky pozitivní čtvrti, tedy oblasti, která dokáže pokrýt svou spotřebu elektrické energie z vlastních zdrojů. Fotovoltaika v Kladně: městské budovy budou vyrábět elektřinu.

Druhý den jednání hostilo ve své budově u Buštěhradu Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB). Meeting SPARCS měl na programu především workshop s externími experty Jaroslavem Klusákem, ředitelem Pražského společenství obnovitelné energie, dále předsedou Evropské federace obnovitelných zdrojů energie Martinem Bursíkem a také odborníkem na budování energetických komunit ve venkovských oblastech Michalem Svobodou na téma motivace pro vstup do energetických komunit, legislativního rámce, business modelů a financování vzniku komunit.

Následovaly dva workshopy. První byl zaměřen na vytváření městských energetických komunit, druhý na modely obchodování s elektřinou vyrobenou vlastními zdroji pro města a jejich financování. V obou oblastech Kladno připravuje pilotní projekty. Pro město je diskuse o energetických komunitách podstatná také z důvodu spuštění nového byznys modelu pro městskou společnost TEPO. „Střechy vybraných škol, sportovišť i magistrátních budov. Tam všude by v budoucnu Kladno chtělo umístit fotovoltaické panely a vyrábět elektřinu ze slunce. Měla by pokrýt větší část spotřeby městských budov a případné přebytky by se mohly převádět i mezi jednotlivými objekty či do sítě. Nově připravovaný byznys model by městu ročně uspořil miliony za energie,“ poznamenal David Škorňa. Silva Lam koordinátorka SPARCS v islandském městě Reykjavík prozradila, na co se ve SPARCS soustředí zase její město: „Jsou to mobilita a udržitelný ekosystém města. Součástí jsou projekty na vývoj prvního dopravního uzlu a dostupného bydlení. Na setkání v Kladně bylo pro nás nejvíce užitečné zapojení se do diskusí a konkrétní příklady z praxe.“

V závěru oficiálního programu si hosté prohlédli laboratoře univerzitního centra. Další setkání zástupců za projekt, kterého je Kladno součástí, se uskuteční právě v Reykjavíku na Islandu. „Vidím úžasný pokrok v práci měst během trvání projektu SPARCS. Například Kladno učinilo opravdu velké kroky vpřed na cestě k energetické transformaci. Řadu opatření již město začíná implementovat a další připravuje. A podobně jsou na tom i jiná města v projektu. Lidé si začali uvědomovat, že pokud se v našem úsilí spojíme, můžeme se navzájem motivovat a v mnohém si sdílením zkušeností opravdu pomoci,“ uvedla na mítinku Mari Hukkalainen a dodala: „Aby města a obce směřovaly k chytré a udržitelné energetice považuji za vysoce důležité a podporovat jejich snahy je opravdu mou vášní. Potýkáme se s klimatickou krizí a musíme co nejvíce snížit emise, opravdu zachránit planetu, aby se nám na ní stále dobře žilo. Mnoho emisí pochází z fosilních paliv, ze kterých vyrábíme elektřinu, proto je naše práce a intenzivní snaha docílit přeměny energetických systémů našich měst, tedy na lokální úrovni, tak důležitá. Rozhodnutí v těchto věcech na vysoké úrovni komisařů, OSN atd. jsou sice také významná, ale na konci dne odhodlání skutečně začít snižovat emise a udělat změnu musí vzejít mimo jiné z obcí a měst.“