Právě jsme skončili řádné schůze Poslanecké sněmovny, přijdou ovšem i nějaké mimořádné. Nezastírám ale, že se blíží volby, zejména druhá polovina léta proto bude čistě věnovaná kampani, na což se připravuji. Na to je třeba se soustředit, dát do toho hodně času. Taková je tedy náplň mého letošního léta. Přes rok mě ale úplně ne často vidí moje rodina. Chci se tedy věnovat i jí. Jezdíme na kole okolo Kladna apod. 

Přesně tím směrem byl namířený můj dotaz. Kde trávíš léto, jaká je tvá oblíbená destinace?

Miluju Itálie, je to o mě dobře známé. V Římě mám tetu, sestřenici. Po revoluci jsem zde trávil všechny svoje prázdniny na střední i vysoké škole. Prozkoumával jsem Řím a později i jeho okolí. Rád se tam vracím, a to kvůli své rodině, což bylo v poslední době kvůli covidu dlouho omezené. Miluju ale Itálii jako takovou, její mentalitu, jídlo, antické památky.

Zůstaňme u jídla a pití, jaké italské víno zvolit?

Mně osobně chutná Satrico z regionu Lazio, což je tamní místní víno, které u nás není až tak známé. Jestliže se budeme bavit například o Campanii, je to velká campánská trojka Falanghina, Fiano di Avellino a Greco di Tufo, odrůdy bílých vín. U červených bych to viděl na Piemont, Toskánsko a severnější část Itálie.

Jak kompenzuješ to, co pro nás okolo vypadá až nudně, tedy sezení v poslaneckých lavicích a trávení desítek hodin času debatami nejen o zákonech?

U mě je to novinka, protože jsem nikdy nebyl velký sportovec. Začal jsem běhat. Možná i kvůli covidu  a nedostatku jiných možností. Běhám ale pravidelně a čistím si tak hlavu. Druhou možností je trávení času s rodinou, například na zahradě. Důležité je na chvíli zapomenout. Informací, které si člověk musí uchovávat, nosit v hlavě, je hodně. Navíc kvůli sociálním sítím jde všechno hrozně rychle, není čas si něco v klidu rozmyslet. Neplatí tradiční dvakrát měř, jednou řež. Co se nedá okamžitě na Facebook nebo na Twitter, jako by ani nebylo.

Je zábava být poslanec?

Jak kdy. Je to práce, časově velmi náročná. Pokud si někdo myslí, že je naší prací jen poslouchat projevy a mačkat tlačítko, to je jen špička ledovce. Většina není vidět.  Na jednu schůzi máme i tři až čtyři sta bodů. Není v silách jednoho člověka všechno obsáhnout, znát detaily. Proto si práci rozdělujeme v rámci klubu. Pokud tedy jako zpravodaj klubu mám daný bod na starosti, musím si vše nastudovat, setkat se s odbornou veřejností, vnímat postoje ostatních stran.

Kam vyrazit v Itálii, jaká jsou tajná místa Vojty Munzara a jak se pojí s filmem Slunce, seno, erotika? Je lepší být ve Sněmovně v roli vládnoucí strany nebo opozice, jak náročné je získat čtvrté místo na kandidátce? Podívejte se na celé Studio KM s V. Munzarem na konci tohoto článku.

 Jedna věc bylo vstoupit do Sněmovny v prvním volebním období, chce se ti do nyní vstupovat znovu?

Ano. Kandiduji znovu. Musím přiznat, že první roky bylo spíše takové rozkoukávání, oťukávání, hledání možností a cest. Často je navíc vystupování vědomé chození hlavou proti zdi, ale nestačí jen říkat, že se nám něco nelíbí a proč, snažím se vždy i přinášet vlastní řešení.

Podařilo se ti za čtyři roky něco důležitého, zásadního?

Nejvíce jsem rád, že se podařilo něco, po čem jsem volal už před vstupem do Sněmovny. A to je zrušení daně z nabití nemovitosti. Vláda to nejdříve odmítala, pak k tomu sama přistoupila, ovšem chtěla zrušit možnost odečtu úroků hypoték z daní. Vlastně by tak nahradila jednu daň druhou. Mně se podařilo prosadit pozměňovací návrh, který tyto odečty zachoval. Pomohlo to spoustě lidí.

Co se ještě podařilo?

Například daňové odečtové paušály pro živnostníky z jednoho na dva miliony korun. V praxi to pro ně znamená výrazné usnadnění administrativy. Na druhou stranu ani jedna z těchto věci se nepodařila hned napoprvé. Vždy to bylo až na opakované pokusy.

Má ODS v koalici SPOLU postoupit na vládní úroveň nebo jste odsouzení na další čtyři roky do opozice?

Myslím, že to k vládnímu angažmá směřuje. Bavíme se ale o politice, kdy nikdy nevíte dny ani hodiny. Co je dnes jasné, zítra může být jinak. Samozřejmě, že chceme být ve vládě. Děláme pro to maximum. Zatím trend vypadá pozitivně.

Ty jsi na čtvrtém místě kandidátky, je to místo volitelné?

Věřím, že ano. 

Pokud by to nedopadlo, co bys dělal v listopadu?

Chvilku bych si nechal prostor a pak bych šel opět do soukromého sektoru.

Za rok budou komunální volby, ODS v tomto volebním období byla na radnici, nyní je v opozici. Nemůže být jméno Vojta Munzar adeptem na primátora?

O tom neuvažuji, já se nyní soustředím výhradně na poslaneckou Sněmovnu. V posledních komunálních volbách jsem ani nekandidoval. Myslím, že se nemají kumulovat funkce. ODS mám spoustu dalších šikovných lidí. Na druhou stranu se nedá odpárat to, že jsem byl od roku 1998 zastupitelem. Stále to mám pod kůží. I proto z pozice poslance stále nabízím radnici pomoc, s otevřením dveří, s dojednáním podpory nějakému projektu apod. 

Zeptám se jinak, je lepší post primátora nebo ministra?

To je zajímavá otázka. Samozřejmě ministr je pod daleko větší celostátní pozorností. Pokud si někdo chrání více své soukromí, je pro něj lepší post primátora, který je přeci jen pod dohledem lokálním.

Vraťme se na začátek našeho rozhovoru. Italové jsou plní temperamentu, jestliže se do něčeho pustí, stojí to za to. Je něco takového i v tobě nebo vítězí to, jak působíš, přemýšlivě a s rozmyslem?

Mám to trochu i ve znamení. Jsem střelec. Jdu si za svým, a i díky tomu jsem řadu věcí nevzdal. Nezdá se to, ale v politice se člověk nesmí dát. Jestliže se něco nepovede napoprvé, musí se snažit, aby to vyšlo napodruhé nebo i napočtvrté.

Pro střelce rychlá otázka, co bys chtěl v dalších čtyřech letech změnit?

První je zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH z dlouhodobého jednoho milionu na dva miliony korun. Mám dlouhodobě vztah k bytům, byl jsem ostatně i ředitelem SBF. V této souvislosti chci snížit DPH z 15 na 10 procent u výstavby bytů a současně zjednodušit některé stavební normy, které by vedly ke zlevnění výstavby. Třetí oblastí je dotáhnutí staveb dálnic okolo Prahy, včetně napojení D6 a D7. Stejně důležitá je modernizace železnice mezi Kladnem a Prahou včetně velmi důležitého napojení na Letiště, kterou se podařilo do projektu nyní zahrnout.

Na závěr jedna letní otázka. Budou poslanci ještě do konce volebního období pracovat?

Už nyní je jisté, že bude hned několik mimořádných schůzí. V září máme klasicky řádnou schůzi, výbory. Do toho ale bude volební kampaň. Navíc, pokud zrovna nesedíme ve Sněmovně, neznamená to, že bychom nepracovali.

Kam vyrazit v Itálii, jaká jsou tajná místa Vojty Munzara a jak se pojí s filmem Slunce, seno, erotika? Je lepší být ve Sněmovně v roli vládnoucí strany nebo opozice, jak náročné je získat čtvrté místo na kandidátce? Podívejte se na celé Studio KM s V. Munzarem.